Care este valoarea unui coș de cumpărături pentru pensionari. România, loc rușinos în clasamentul mondial

Mai mulți analiști din cadrul Picodi au prezentat cuantumul indemnizațiilor de pensionare din 44 de țări din întreaga lume, iar România se află pe lista acestora potrivit banii ce asigură o calitate minimă a vieții. 

calcul pensie jpeg
Cât valorează coșul de cumpărături al pensionarilor în 2022

În multe țări, pensiile nu sunt impozitate, nici contributive. De asemenea, în unele țări, pensia reprezintă un venit pentru care cetățenii trebuie să plătească impozit. În alte țări, pensia percepe și o cotă parte ce este distribuită la asigurarea de sănătate. Analiza a luat în considerare sumele nete, banii pe care pensionarul îi primește, în fiecare lună, în mână, potrivit Adevărul.ro

La ce valoare se ridică pensia din România

Dintre cele 44 de țări ce au fost analizate, pensionarii din Norvegia o duc cel mai bine. 1.797 de euro pe lună este suma netă de bani pe care aceștia o primesc. În acest top se mai află și Elveția, cu 1.704 euro, dar și Statele Unite, cu o pensie de 1.482 de euro. 

image
Ce pensie primesc vârstnicii din 44 de țări

România se află la mijlocul clasamentului, potrivit INS, aproximativ 4 milioane de români primesc o pensie medie de 1.857 de lei sau 376 de euro, fiind pe locul 28 în clasament. 

Ca marjă de măsurare, pensionarii din Albania, cu o pensie de 128 de euro, Republica Moldova, cu 128 de euro, și Ucraina, 110 euro, se află la coada clasamentului realizat de Picodi. 

Citește și Românii pot ieși mai devreme la pensie. Ce categorie de salariați se încadrează

Totuși, cum arată coșul alimentar al pensionarilor și la ce valoare se ridică acesta? Coșul alimentar va fi format din 10 produse foarte utilizate: pâine, lapte, iaurt, ouă, orez, brânză, carne, pește, fructe și legume. 

Coșul de cumpărături a fost realizat pe baza recomandărilor venite din partea OMS și ale Ministerului Sănătății pentru o alimentație sănătoasă a persoanelor în vârstă. Chiar dacă lista este una minimă, produsele respective reprezintă valoarea necesară lunară de nutrienți pentru persoanele vârstnice obișnuite. 

Așadar, coșul lunar recomandat este alcătuit din 12 pâini, cu o valoare de 44,30 de lei, orez (3kg), în valoare de 17,60 lei, 20 de ouă - 18,20 lei, 12 litri de lapte - 64,70 de lei, 5 litri de iaurt - 43,90 de lei, cașcaval (1,5kg) - 41,30 de lei, 3 kilograme de carne - 57,80 de lei, 3 kilograme de pește - 139,80 de lei, 9 kilograme de fructe - aproximativ 45,80 de lei, 15 kilograme de legume - aproximativ 60 de lei. 

Vezi și Cum calculăm impozitul şi contribuţiile la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei

Valoarea totală a coșului minim de cumpărături pentru pensionari se ridică la suma de 533,40 de lei. Aceste alimente de bază reprezintă aproximativ 28,7% din totalul pensiei lunare nete pe care vârstnicii o primesc.

image
Ce cheltuieli alimentare în raport cu pensia au vârstnicii

În ceea ce privește cheltuielile alimentare ale pensionarilor români, în raport cu venitul lunar, România se află pe locul 28 din 44. La coada clasamentului se află Albania, Republica Moldova și Ucraina. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

peter imre corina dănilă jpg
gabi badalau evenimente jpg
Peter Imre, ospătar   galerie foto jpeg
646x404 (1) jpg
BeFunky collage (46) jpg
paula seling 0 jpeg
bianca dragusanu gabi badalau 0 jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 2 iulie sfantul stefan cel mare png
bruna barbie casa instagram (9) jpg
646x404 (1) jpg
stranut raceala femeie batista jpeg
BeFunky collage (46) jpg
cazare cluj untold jpg