Care este valoarea unui coș de cumpărături pentru pensionari. România, loc rușinos în clasamentul mondial

Ultima actualizare:

Mai mulți analiști din cadrul Picodi au prezentat cuantumul indemnizațiilor de pensionare din 44 de țări din întreaga lume, iar România se află pe lista acestora potrivit banii ce asigură o calitate minimă a vieții. 

Cât valorează coșul de cumpărături al pensionarilor în 2022
Cât valorează coșul de cumpărături al pensionarilor în 2022

În multe țări, pensiile nu sunt impozitate, nici contributive. De asemenea, în unele țări, pensia reprezintă un venit pentru care cetățenii trebuie să plătească impozit. În alte țări, pensia percepe și o cotă parte ce este distribuită la asigurarea de sănătate. Analiza a luat în considerare sumele nete, banii pe care pensionarul îi primește, în fiecare lună, în mână, potrivit Adevărul.ro

La ce valoare se ridică pensia din România

Dintre cele 44 de țări ce au fost analizate, pensionarii din Norvegia o duc cel mai bine. 1.797 de euro pe lună este suma netă de bani pe care aceștia o primesc. În acest top se mai află și Elveția, cu 1.704 euro, dar și Statele Unite, cu o pensie de 1.482 de euro. 

Ce pensie primesc vârstnicii din 44 de țări
Ce pensie primesc vârstnicii din 44 de țări

România se află la mijlocul clasamentului, potrivit INS, aproximativ 4 milioane de români primesc o pensie medie de 1.857 de lei sau 376 de euro, fiind pe locul 28 în clasament. 

Ca marjă de măsurare, pensionarii din Albania, cu o pensie de 128 de euro, Republica Moldova, cu 128 de euro, și Ucraina, 110 euro, se află la coada clasamentului realizat de Picodi. 

Citește și Românii pot ieși mai devreme la pensie. Ce categorie de salariați se încadrează

Totuși, cum arată coșul alimentar al pensionarilor și la ce valoare se ridică acesta? Coșul alimentar va fi format din 10 produse foarte utilizate: pâine, lapte, iaurt, ouă, orez, brânză, carne, pește, fructe și legume. 

Coșul de cumpărături a fost realizat pe baza recomandărilor venite din partea OMS și ale Ministerului Sănătății pentru o alimentație sănătoasă a persoanelor în vârstă. Chiar dacă lista este una minimă, produsele respective reprezintă valoarea necesară lunară de nutrienți pentru persoanele vârstnice obișnuite. 

Așadar, coșul lunar recomandat este alcătuit din 12 pâini, cu o valoare de 44,30 de lei, orez (3kg), în valoare de 17,60 lei, 20 de ouă - 18,20 lei, 12 litri de lapte - 64,70 de lei, 5 litri de iaurt - 43,90 de lei, cașcaval (1,5kg) - 41,30 de lei, 3 kilograme de carne - 57,80 de lei, 3 kilograme de pește - 139,80 de lei, 9 kilograme de fructe - aproximativ 45,80 de lei, 15 kilograme de legume - aproximativ 60 de lei. 

Vezi și Cum calculăm impozitul şi contribuţiile la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei

Valoarea totală a coșului minim de cumpărături pentru pensionari se ridică la suma de 533,40 de lei. Aceste alimente de bază reprezintă aproximativ 28,7% din totalul pensiei lunare nete pe care vârstnicii o primesc.

Ce cheltuieli alimentare în raport cu pensia au vârstnicii
Ce cheltuieli alimentare în raport cu pensia au vârstnicii

În ceea ce privește cheltuielile alimentare ale pensionarilor români, în raport cu venitul lunar, România se află pe locul 28 din 44. La coada clasamentului se află Albania, Republica Moldova și Ucraina. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net