VIDEO Gaură înfricoșătoare de 3 milioane de kilometri pătrați, descoperită în Oceanul Indian. Ce spun experții
Cercetătorii au identificat recent o „gaură gravitațională” în Oceanul Indian de dimensiuni impresionante. Ar avea trei milioane de kilometri pătrați, se află la sud de Sri Lanka, iar în această zonă, experții au constat că atracția gravitațională a Pământului este extrem de slabă. Mai mult, nivelul mării este cu peste 100 de metri mai jos decât media globală, relatează Business Insider.
Există o gaură gravitațională uriașă în mijlocul Oceanului Indian care îi uimește pe oamenii de știință de o bună bucată de vreme.
Cele mai recente studii arată că anomalia de trei milioane de kilometri pătrați nu ar fi o gaură fizică, ci o zonă a oceanului în care gravitația Pământului este mai mică decât media.
Oamenii de știință care cercetează „gaura” au crezut ani de zile că efectul ciudat este provocat de ceva de dedesubt. Totuși, concluziile recente arată că cercetătorii ar fi trebuit să se uite în jurul și nu sub gaura gravitațională pentru a rezolva misterul modului în care aceasta s-a format.
19 scenarii au fost studiate
Gravitația variază foarte puțin pe suprafața globului. Cele mai multe dintre aceste variații pot fi ușor explicate. Dar oamenii de știință s-au străduit să explice gaura gravitațională din Oceanul Indian, cunoscută sub numele de geoidul scăzut al Oceanului Indian.
Pentru a înțelege ce a cauzat gaura, geofizicianul Attreyee Ghosh și doctorandul Debanjan Pal de la Institutul Indian de Știință din Bangalore au cerut unui computer să simuleze ceea ce s-ar fi putut întâmpla.
S-au studiat 19 scenarii despre modul în care plăcile tectonice s-au mutat în jurul gaurii în ultimii 140 de milioane de ani.
Au descoperit că gaura era probabil modelată de un strat de magmă de densitate scăzută.
Concluzii
Cercetătorii de la Institutul Indian de Știință din Bangalore au identificat cauza unei „găuri gravitaționale” de peste trei milioane de kilometri pătrați în Oceanul Indian.
Situat chiar la sud de Sri Lanka, locul din această zonă are atracția gravitațională a Pământului cea mai slabă și nivelul mării este cu peste 100 de metri mai jos decât media globală. Cercetătorii au observat că, în absența mareelor și a curenților pe oceane, toată apa s-ar așeza într-o formă ondulată, numită geoid, care se ridică oriunde este un nivel scăzut.
Echipa crede că geoidul și-a câștigat forma actuală în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani și probabil va continua atâta timp cât materialul din manta curge.
Geologii cred că această structură a mantalei Pământului de sub Oceanul Indian a fost probabil produsă de rămășițele din fundul marin al oceanului Tethys. Cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă, acest ocean străvechi a împărțit două supercontinente, Laurasia și Gondwana.
Africa și India făceau anterior parte din Gondwana, dar în urmă cu aproximativ 120 de milioane de ani, ceea ce este acum India s-a îndreptat.