Viitorul SF e foarte aproape! Robotul Ai-Da a vorbit în Parlamentul britanic
Robotul cu inteligență artificială Ai-Da a devenit primul care a luat cuvântul în Parlamentul Regatului Unit, după ce s-a adresat Camerei Lorzilor, alături de creatorul său, Aidan Meller.
Androidul cu înfățișare feminină, cu părul negru și îmbrăcat în salopetă, a apărut în fața Comitetului pentru comunicații și digitalizare, pentru a oferi explicații despre impactul tehnologiei asupra industriilor creative. Artistul robot, al cărui nume este un tribut adus matematicianului Ada Lovelace, a fost dezvoltat în 2019.
Conceput ca să exploreze potențialul artistic al inteligenței artificiale, Ai-Da a făcut în ultimii ani o serie de lucrări de artă, inclusiv un portret al Reginei Elisabeta a II-a, pentru a sărbători Jubileul ei de platină. „Cum produceți artă și care este diferența față de oameni?”, au vrut să știe lorzii de la mașinărie. „Eu sunt și depind de programe de calculator și algoritmi”, a răspuns robotul.
Creatorul androidului, Aidan Meller, a spus că Ai-Da este „un robot complex conceput pentru a imita omul”. Acesta creează portrete și poeme, folosindu-se de un braț robotic, de camere de luat vederi amplasate în ochi și de algoritmi de inteligență artificială.
Hai să vezi și: Adrian Stoica, românul care lucrează la NASA: «Am putea găsi viaţă pe Marte»
O lucrare artă, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, a fost premiată
Ai-Da ajută publicul să înțeleagă „schimbările foarte mari pe care inteligența artificială (A.I) le aduce”, a declarat Meller pentru Sky News înainte de audiere. „Și A.I. vine mult mai repede decât se aștepta oricine, nu este exagerat să spunem că A.I. va schimba toate aspectele vieții”, a adăugat el. Tehnologia inteligenței artificiale face deja furori în lumea artei. Generatoarele de imagini A.I. pot crea lucrări de artă uimitoare pe baza solicitărilor de text și pot copia stilurile artiștilor celebri.
La începutul acestei veri, o piesă realizată cu ajutorul inteligenței artificiale a câștigat primul loc la competiția de arte digitale a Târgului de Stat din Colorado.
„Rolul tehnologiei în crearea artei va continua să crească, pe măsură ce artiștii găsesc noi modalități de a folosi tehnologia pentru a se exprima și a reflecta și a explora relația dintre tehnologie, societate și cultură”, a explicat robotul Ai-Da în fața comisiei. La urma urmei, a adăugat androidul, „tehnologia poate fi atât o amenințare, cât și o oportunitate pentru artiști”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!