Voievodul român care a creat multe controverse. Cine a fost personajul misterios din Transilvania care s-a opus războinicilor unguri

Ultima actualizare:

Gelu Românul sau „Gelou” a fost unul dintre personajele semilegendare din cronica ce consemnează cucerirea Transilvaniei de către unguri. De-a lungul timpului, voievodul a creat multe controverse. 

Gelu Românul
Gelu Românul

Despre Gelu Românul copiii din școli au continuat să citească. El le-a fost prezentat acestora ca fiind unul dintre războinicii care, la începuturile istoriei medievale, s-a opus ungurilor și a fost ucis, conform historia.ro.

Cine a fost Gelu Românul 

Deși nu a fost un personaj istoric prezentat la scară largă, Gelu Românul a fost un bărbat controversat și misterios, despre care s-au cunoscut foarte puține detalii. Despre cetatea sa reală și despre întinderea stăpânirii sale în zona transilvăneană, istoricii au încercat mereu să descopere cât mai multe informații. 

Singurele date despre Gelou apar în ”Gesta Hungarorum” a secretarului anonim al regelui maghiar Bella, cel mai probabil al II lea sau al III lea. Voievodatul lui Gelou se întindea pe valea râului Someş, pe care acesta îl conducea cu multă pricepere. 

Românii îl considerau un părinte, un frate mai mare, datorită faptului că se îngrijea de voievodatul lui. De asemenea, aceștia îl ajutau să își gospodărească pe cât de bine se putea țara. 

Nenumărate popoare din pustietăți încercau în ultimii ani să prădeze țara, de aceea Gelu și restul românilor se ocupau să le alunge pe acestea. 

Cum a încercat Gelu să-și apere țara 

Pentru a scăpa de năvălitori, Gelu se aliase cu voievodul Menumorut, care avea țara pe Crișuri. Între timp, Tuhutum se pregătește să dea iama în țara românilor și, însoțit de mai mulți luptători, iscă un război. Gelu Românul a fost rănit în luptă cu o săgeată care l-a ațintit după ce s-a tras cu arcurile. Nu s-a lăsat mai prejos și, rănit fiind și cu ultimele puteri, Gelu a reușit să-l răpună pe Tuhutum cu propria lui săgeată. 

Pentru a nu cădea în mâna dușmanului, Gelu a rugat calul să sape o groapă cu copita, să-l prindă cu dinții, să-l arunce în ea și să îl acopere apoi cu pământ. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aeroport  jpg
masina volan pixabay1 jpg
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
image
actualitate.net
image
actualitate.net