Vrei să iei un credit? Iată la ce să fii atent!
În cazul în care ai nevoie de o anumită sumă de bani şi vrei să contractezi un credit, va trebui să fii foarte atent ca să nu îţi pară rău mai târziu. Trebuie să ştii ce fel de împrumut să soliciţi, care sunt costurile acestuia, care e cea mai avantajoasă monedă şi, cel mai important, cum să te organizezi financiar în aşa fel încât să nu rămâi restanţier.
Iată ce sfaturi îţi dau jurnaliştii revistei Capital!
Îţi poţi permite un împrumut?
Calculează câţi bani primeşti în fiecare lună şi câţi bani cheltuieşti plătind obligaţiile lunare (alte credite, taxe, impozite, pensii alimentare). Nu uita nici de cheltuieli precum întreţinerea, facturile la lumină, gaze, cablu tv, Internet etc. Suma care îţi rămâne după ce scazi toate cheltuielile îţi poate oferi o idee despre eventualele rate pe care ai putea sau nu să le mai duci. Dacă constaţi că mai poţi suporta o rată, gândeşte-te la faptul că, dacă împrumuţi în valută, s-ar putea să trebuiască să suporţi riscul valutar.
Când ar trebui să apelezi la bancă
Sfatul nostru: doar dacă ai neapărat nevoie să cumperi un anumit produs sau un anumit serviciu. De exemplu, dacă vrei să-ţi renovezi casa sau să-ţi schimbi maşina. Însă înainte de a contracta creditul, pune totul în balanţă şi calculează foarte bine. Este posibil ca acum să-ţi permiţi financiar să suporţi ratele, dar gândeşte-te ce va fi peste un an, sau doi, sau trei. Mai mult, ar trebui să te gândeşti dacă acest credit chiar îţi este necesar sau îl soliciţi din impuls. Creditele fără garanţii sunt mai scumpe. Creditele cu garanţii reprezintă un angajament pe termen lung şi e necesar să evaluezi bine înainte cum vei putea plăti în cazul în care veniturile tale vor scădea sau va creşte dobânda.
Alege creditul potrivit
Dacă vrei să cumperi rapid sau ai nevoie de o sumă de bani pe loc, atunci cardul de credit sau descoperitul de cont ar fi alegerea cea mai bună. Însă, mare atenţie! Aceste împrumuturi sunt şi cele mai scumpe produse de creditare bancară. În cazul în care ai nevoie de o sumă mai mare de bani, pentru achiziţionarea unei maşini de exemplu, ar trebui să te orientezi către alt gen de împrumut. Iar acest lucru trebuie făcut după ce consulţi un consilier bancar. În acest fel, vei găsi creditul cel mai potrivit pentru tine.
Când soliciţi un credit de nevoi personale
Pentru proiectele tale clar definite şi analizate, creditul de nevoi personale îţi poate oferi resursele financiare necesare punerii acestora în practică. Poţi obţine banii rapid, fără multe acte, nu trebuie să justifici ce faci cu banii şi nici nu ţi se cere avans. Specialiştii te sfătuiesc să iei acest credit doar dacă ai neapărat nevoie de produsul sau serviciul pe care doreşti să îl achiziţionezi.
Ce să faci ca să nu ai probleme
- Împrumută doar cât îţi permiţi. Nu împrumuta mai mult decât îţi este necesar!
- Calculează-ţi atent bugetul şi asigură-te că poţi plăti ratele, pe termen lung, fără probleme.
- Calculează costul total al creditului pe care ţi-l doreşti luând în considerare comisioanele, dobânzile şi, eventual, alte taxe.
- Compară mai multe oferte înainte să iei decizia finală. Pentru asta va trebui să faci mai multe vizite băncilor.
- Ai grijă să-ţi plăteşti la timp ratele sau să pui la loc banii cheltuiţi de pe card pentru a nu plăti dobânzi, comisioane sau penalităţi suplimentare.