Vrei să refinanţezi un credit? Uite din ce oferte să alegi!
Cei care doresc să-şi refinanţeze creditele de consum la costuri mai mici au de ales între mai multe promoţii. Cum cererea de credite este redusă, băncile caută să-şi fure clienţii între ele, iar consumatorii pot profita de această situaţie. Specialiştii conso.ro ne spun care sunt cele mai avantajoase oferte de pe piaţă.
CEC Bank a eliminat comisionul de analiză dosar. CEC Bank a lansat o promoţie prin care a scăzut costul total al creditului de nevoie personale pentru refinanţare în lei cu aproximativ 1,5%. Banca a eliminat comisionul de analiză dosar, a redus comisionul de administrare lunar la jumătate, însă a urcat rata dobânzii prin înlocuirea Robor la 3 luni cu Robor la 6 luni şi majorarea marjei fixe peste acest indicator cu 1,7 puncte procentuale.
BRD a scăzut DAE. Şi BRD practică până la finele lunii iunie costuri mai mici la creditele de peste 5.000 lei, prin scăderea dobânzii anuale efective cu până la 4,7% faţă de oferta standard. Clienţii care solicită un astfel de credit nu mai plătesc comision de analiză dosar şi administrare lunară, iar asigurarea de viaţă a fost redusă cu 0,12%.
Dobândă promoţională la Volksbank. Cei care se îndreaptă spre un credit la Volksbank pot obţine până la finele lunii iunie un credit cu dobândă promoţională, care afişează o DAE în scădere cu aproximativ 2 puncte procentuale.
DAE mai mic la UniCredit. UniCredit Ţiriac Bank este o altă bancă ce practică costuri mai mici la finanţarea în lei, aceasta reducând încă o dată dobânda în cadrul ofertei creditelor „fără nici un comision”. În urma acestei mişcări, DAE a coborât cu până la 3,3 puncte procentuale.
Plăteşti cu 2% mai puţin la Banca Transilvania. Banca Transilvania derulează în prezent o promoţie până la finele lunii iunie, prin care a scăzut costul total plătit de client cu până la 2 puncte procentuale. Cei care acceptă încasarea salariului prin bancă nu mai plătesc nici comisionul de analiză dosar.
Reduceri şi la Bancpost. Şi Bancpost a aplicat reduceri prin eliminarea comisionului de analiză dosar. Astfel, creditele de consum presupun un cost total cu până la 2,8 puncte procentuale mai mici faţă de oferta standard.
Costul creditelor în lei, blocat în ultimul an
Deşi multe bănci derulează promoţii la creditele de nevoie personale în lei, dobânda anuală efectivă medie a scăzut destul de puţin de la începutul anului, deoarece unele instituţii financiare au mers contra curentului scumpind împrumuturile. În ultimele 12 luni, DAE medie la creditele de nevoi personale este aproape nemodificată. Motorul ieftinirii de anul trecut a fost declinul dobânzilor interbancare. Acestea au scăzut cu aproape 1,45%, ceea ce a dus la ieftinirea creditelor fără a fi necesară reducerea marjelor fixe de dobândă şi a altor costuri din partea băncilor.
Robor, la acelaşi nivel ca şi anul trecutPe de altă parte, în prezent, Robor se află cam la acelaşi nivel la care se situa la finele anului trecut, deşi în prima parte a anului înregistrase un salt de peste 2%. Ulterior însă scăderea a reînceput. Astfel, dacă sfârşitul anului s-a încheiat cu un Robor la 3 luni de 2,44%, în prezent acesta este 2,39%.Băncile au crescut DAEPrin urmare, diminuarea costurilor creditelor noi a survenit în principal pe fondul promoţiilor lansate de o serie de bănci. Influenţa promoţiilor nu e însă atât de mare întrucât multe dintre instituţiile de credit au ales să prelungească promoţiile lansate încâ de anul trecut. Totodată, câteva bănci au decis să revină la costuri uşor mai ridicate, urcând DAE la creditele noi în lei cu câteva puncte procentuale, anulând o parte din scăderile anterioare. Pe ansamblu, numărul creditelor cu dobândă anuală efectivă de 10% este din ce în ce mai mare. Există şi situaţii când DAE a scăzut sub acest prag, însă de această ofertă pot beneficia doar clienţii care vor credite de peste 40.000 lei pe o perioadă de maximum 2 ani.