Festivalul Opera Copiilor a ajuns la a noua ediție. Ce surprize îi așteaptă pe cei mici

În perioada 17 mai - 9 iunie, timp de 12 zile, copiii sunt invitați să participe alături de părinții lor la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor. Evenimentul va fi plin de surprize și activități distractive, desfășurate atât în locurile familiare, cât și în spații recent deschise publicului.

WhatsApp Image 2024 05 15 at 13 57 48 jpeg

Festivalul Opera Copiilor este un proiect de marcă al Operei Comice pentru Copii, inițiat în 2015, în jurul datei de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului. Deschiderea oficială a festivalului are loc pe 17 mai la ora 16, iar după aceasta, evenimentul este deschis publicului în fiecare vineri între 16-21, precum și sâmbătă și duminică între 10-21, până pe 9 iunie.

„Cu fiecare ediție, Festivalul Opera Copiilor devine mai mult decât un eveniment cultural – devine o tradiție îndrăgită și o parte importantă din viața comunității noastre. Și cu fiecare stagiune încheiată cu succes, reușim să ridicăm ștacheta și mai sus – de pildă, anul acesta, pentru prima oară în istoria instituției, am publicat deja programul stagiunii viitoare, înainte ca cea curentă să se fi încheiat.”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.

Activitățile din Festivalul Opera Copiilor

Festivalul Opera Copiilor este evenimentul la care arta întâlnește distracția, într-o atmosferă vibrantă, în aer liber, facilitând o experiență culturală bogată pentru întreaga familie. Accesul la festival este gratuit, iar participarea la anumite activități se face cu tichete OCC, disponibile la Magazinul OCC din locație. Costul unui tichet este de 3 lei. Activitățile în aer liber includ:

● Atelierele de creație

Deja tradiție pentru Grădina OCC, atelierele de creație oferă copiilor oportunitatea de a se bucura de activități artistice și de a explora diverse materiale și metode inedite de lucru. Experiențele creative îi ajută pe copii să-și dezvolte imaginația, abilitățile artistice și să-și exprime individualitatea într-un mediu sigur și adecvat nevoilor lor. Ediția din acest an a Festivalului oferă celor mici 37 de asemenea ateliere, programate prin rotație pe parcursul celor patru weekend-uri ale evenimentului.

● Aventura Parc

Pentru cei mai curajoși copii, Aventura Parc pune la dispoziție o serie de elemente suspendate la diferite înălțimi, care se parcurg folosind echipamentul corespunzător, prin traversare sau cățărare. Cele două trasee includ poduri suspendate, pereți de plasă și câte o tiroliană! Participanții sunt instruiți și echipați în așa fel încât siguranța să fie maximă.

● Grădina cu Fluturi

Cei mai frumoși fluturi îi așteaptă pe cei mici la Opera Comică pentru Copii. Zeci de specii de fluturi exotici zboară în voie pentru a le aduce vizitatorilor un zâmbet uriaș, într-o grădină special amenajată.

● Tech Area

image

Abilitățile digitale au devenit principala condiție pentru succesul în profesiile viitorului. Laptopurile, tabletele, masa digitală și roboții sunt pregătiți pentru ca cei mici să descopere curiozități din lumea tehnologiei, în spațiul special amenajat în cadrul Festivalului de către MindHub. Astfel, își dezvoltă gândirea logică și analitică, prin studiul fundamentelor programării.

● Madrigal for Babies

image

Având la bază studii aprofundate cu privire la efectul muzicii asupra copiilor cu vârste între 0 și 12 luni, precum și asupra femeilor însărcinate, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a lansat recent „Madrigal for Babies”, un program cu experiențe muzicale croit pe nevoile micilor melomani, de care publicul Festivalului Opera Copiilor se va putea bucura gratuit pe toată durata evenimentului.

● Orășelul Bebelușilor

Bun venit în Orășelul Bebelușilor! Aici fiecare zâmbet și chicoteală devin parte dintr-o aventură minunată. Am creat un mediu sigur și foarte distractiv, perfect adaptat nevoilor delicate ale celor mai mici membri ai familiei tale. Patru căsuțe tematice dotate cu cele mai iubite jucării îi așteaptă pe cei mici la joacă și explorare. Groapa cu nisip, leagănele și căsuța cu tobogan completează perfect orășelul bebelușilor.

Spectacolele din Festivalul Opera Copiilor

Pe lângă activitățile și atracțiile amenajate în aer liber și în spații neconvenționale, festivalul cuprinde 60 de reprezentații, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart și în Sala UnderGrant, astfel:

● „Matilda” în Sala Mare - 17, 18, 19, 24, 25, 26, 31 mai, 1, 2, 8, 9 iunie

Superproducția care deschide cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, musicalul „Matilda” se joacă în premieră în România, începând cu 17 mai, în Sala Mare, în regia lui Emil Pantelimon. „Matilda” aduce în scenă povestea captivantă a unei fetițe cu puteri neobișnuite, inspirată de romanul clasic al lui Roald Dahl. Prin muzică, dans și interpretare, spectacolul transmite mesaje puternice despre găsirea frumuseții în lucrurile mărunte și despre lupta împotriva bullying-ului și a violenței, abordând în același timp subiecte actuale, precum manipularea mediatică și rezistența în fața presiunilor sociale.

● „Poveste magică” în Salonul Mozart - 18, 19, 25, 26 mai, 1, 2 iunie

Spectacolul de magie „Poveste magică”, prezentat și conceput de talentatul Bogdan Muntean, aduce în prim-plan arta magică într-un mod inedit și plin de umor. Bogdan Muntean, magicianul Operei Comice pentru Copii, îi poartă pe spectatori prin universul fascinant al iluziei, folosind trucuri și glume pentru a crea o atmosferă plină de surprize și incantații. De la apariții misterioase la dispariții inexplicabile, spectacolul „Poveste magică” promite să fie o călătorie captivantă în lumea magiei.

● „Scufița roșie” în Sala UnderGrant - 18, 19 mai

Într-o reinterpretare inedită realizată de Andreea Soare, baletul „Scufița roșie” aduce noi personaje și elemente speciale, transformând povestea clasică într-o aventură captivantă și plină de surprize. De la dansurile fermecătoare ale Scufiței roșii și Lupului cel Mare, până la întâlnirea lor cu personaje noi și neașteptate din pădure, acest spectacol este o bucurie pentru întreaga familie.

● „Petrică și lupul” în Salonul Mozart - 8, 9 iunie

În spectacolul „Petrică și lupul”, instrumentiștii Operei Comice pentru Copii dau viață poveștii, fiecare instrument muzical fiind un personaj în sine, pentru a ilustra aventurile lui Petrică și ale prietenii lor. Cu ajutorul Domnului Poveste și al unei proiecții care înfățișează desene în nisip, „Petrică și lupul” este o experiență muzicală și vizuală memorabilă pentru cei mici.

● „Bubu și anotimpurile” în Sala UnderGrant - 31 mai, 1, 2, 7, 8, 9 iunie

Primul titlu din trilogia „Bubu”, intitulat „Bubu și anotimpurile”, aduce în prim-plan lumea sunetelor și senzațiilor, oferindu-le bebelușilor o experiență interactivă și captivantă. Cu muzică inspirată din celebrele concerte „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, acest spectacol senzorial este dedicat în mod special bebelușilor și are ca scop stimularea senzorială și dezvoltarea emoțională a micuților.

Filmele din Festivalul Opera Copiilor

În fiecare sâmbătă din Festivalul Opera Copiilor sunt programate proiecții de film în aer liber în Grădina OCC, la Căsuța din Copac. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Programul include următoarele lungmetraje recente, cu mare succes la public:

● WONKA (2023, dub., 116 min.) - 18 mai, ora 21:00

Filmul aduce publicului un tânăr Willy Wonka plin de idei și hotărât să schimbe lumea, bucată cu bucată, dar toate delicioase, demonstrând că cele mai bune lucruri din viață încep cu un vis, iar dacă ai norocul să-l întâlnești pe Willy Wonka, orice este posibil.

● Mica sirenă (2023, dub., 135 min.) - 25 mai, ora 21:00

Cea mai mică dintre fiicele lui Triton și cea mai neascultătoare, Ariel își dorește să afle mai multe despre lumea din afara mării și, când vizitează suprafața, se îndrăgostește de fermecătorul prinț Eric.

● Elemental (2023, dub. 101 min.) - 1 iunie, ora 21:00

Elementar spune povestea unei tinere pe nume Ember (Flamă), o fată dură, iute la minte și înflăcărată, a cărei prietenie cu un tip distractiv, sentimental și docil, pe nume Wade (Șuvoi), îi pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc.

● Encanto (2021, dub. 102 min.) - 8 iunie, ora 21:00

Mirabel, o fată din Columbia, se confruntă cu frustrarea de a fi singurul membru al familiei sale care nu posedă puteri magice. Acțiunea are loc într-un sat magic din Columbia și prezintă familia Madrigal, în care fiecare membru are propriile sale daruri.

Micii Ctitori pentru Grivița 53

Opera Comică pentru Copii se alătură cu entuziasm inițiativei Grivița 53 pentru construirea unui nou teatru, chiar în apropierea sediului OCC de pe Calea Giulești 16. Toți copiii care vin la Opera Comică pentru Copii sunt încurajați să devină Mici Ctitori ai acestui proiect inovator. Aderând la această inițiativă lansată de Chris Simion-Mercurian, OCC își propune să implice și să inspire următoarea generație de iubitori ai artei, subliniind importanța contribuției lor la bogăția și diversitatea culturii teatrale românești. Prin participarea lor activă, acești tineri se vor integra într-o tradiție nobilă de sprijinire a artelor și vor contribui la consolidarea unui viitor pentru teatrul românesc. Toți cei care doresc să devină Mici Ctitori ai singurului teatru construit de la zero în ultimele 8 decenii în România sunt invitați să acceseze site-ul proiectului, grivita53.ro, pentru a parcurge informațiile și pașii necesari.

Noaptea Muzeelor la Opera Comică pentru Copii

Pentru al nouălea an consecutiv, Opera Comică pentru Copii se alătură inițiativei globale „Noaptea Muzeelor” și pregătește experiențe memorabile pentru vizitatorii săi, indiferent de vârstă! Sâmbăta viitoare, pe 18 mai, între orele 20:00 și 23:00, toți cei care trec pragul Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16), pornesc la fiecare sfert de oră în tururi ghidate prin clădire. Traseul este presărat cu momente surpriză și explicații detaliate despre clădirea istorică ce găzduiește sediul instituției. Participarea în tur este gratuită. În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

Final de stagiune cu spectacole de gală

Luna iunie se încheie la OCC în ritmurile muzicii a doi compozitori celebri: P.I. Ceaikovski și G. Puccini. În weekend-urile 14-16 și 21-23 iunie, Baletul Operei Comice pentru Copii oferă publicului o bijuterie a dansului clasic, creație a marelui coregraf rus Marius Petipa, părintele baletului, pe muzica inegalabilului compozitor Piotr Ilici Ceaikovski: „Frumoasa din pădurea adormită”. Celebrul pas-de-deux dintre prințesa Aurora și prințul Désirée, Pasărea Albastră, variația Zânei Liliacului și alte dansuri de poveste ale acestui balet capătă culoare și energie în adaptarea coregrafului Cătălin Caracaș, autor al mai multor spectacole de succes adaptate pentru cei mici („Don Quijote”, „Spărgătorul de nuci” sau „Lumea păpușilor”). Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Pe 29 iunie, Opera Comică pentru Copii invită publicul de +7 ani să ia parte la o seară extraordinară dedicată marelui compozitor italian Giacomo Puccini și celei mai îndrăgite arii din repertoriul său, „O mio babbino caro” („O, tăticul meu iubit”). Această seară de neuitat va fi o ocazie unică de a experimenta farmecul și emoția operei italiene prin intermediul unui program artistic impresionant. Spectatorii vor fi introduși în atmosfera plină de pasiune și dramatism a unora dintre cele mai renumite opere ale lui Puccini, precum „Boema”, „Tosca”, „Madame Butterfly”, „Gianni Schicchi” și „Turandot”.

Pe scenă, alături de soliștii Operei Comice pentru Copii și de impresionanta orchestră pucciniană, vor urca invitați speciali de la Operele Naționale din țară. Un moment deosebit al galei va fi recitalul baritonului Mihai Damian, solistul care a cucerit inimile publicului și a câștigat concursul „Verum Solitus Vocal Competition 2023”. Cu vocea sa puternică și emoționantă, Mihai Damian va încânta audiența cu interpretări remarcabile. Gala care îi poartă numelui marelui compozitor va fi o incursiune în lumea fascinantă a operei italiene și a geniului lui Giacomo Puccini. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net