Fraude electorale: «Eram deja semnată când m-am dus să votez»
Câteva mii de apeluri la 112, poliţie, cercetări la suspiciuni de fraudă şi turism electoral şi chiar două arestări, acesta este tabloul zilei de duminică.
Incidentele de la secţiile de vot nu au fost trecute uşor cu vederea de oamenii care s-au lovit de nereguli.
Rozalia Grigore, din Bucureşti, povesteşte că în momentul în care a ajuns la secţia de vot de la şcoala 31 din Tei, sectorul 2, şi a vrut să semneze în dreptul numelui ei pe lista pentru alegerea preşedintelui, a constatat că acolo exista deja o semnătură.
„Semnaţi şi dumneavoastră lângă şi trag săgeată, ce vreţi să fac?", a sărit cu gura mare cea care era la secţie.
„Evident că nu am vrut să semnez în altă parte, nu mi se pare normal ca în dreptul meu să fi fost semnat altcineva. Cine a luat atunci buletinul de vot pe care eu trebuia să îl ştampilez? Am sunat imediat la 112, refuzând să îmi mai exercit votul. Am reclamat şi abia pe seară a venit un inspector. Am dat o declaraţie şi ştiu că a plecat apoi spre secţia de la şcoala 31. Nu ştiu însă ce s-a mai întâmplat cu reclamaţia mea pentru că nu am mai fost informată mai departe", ne-a povestit Rozalia Grigore.
Contactat de ziarul Click!, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, ne-a declarat: "Foarte bine că a sunat Poliţia. Este infracţiune să votezi în locul altcuiva. Se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Dat fiind faptul că era semnată deja, doamna nu mai putea vota deoarece era în curs o anchetă a Poliţiei ".
«Am făcut, în premieră, şi două arestări»
În timpul alegerilor prezidenţiale şi pentru referendum s-au produs 1.327 de incidente electorale. Potrivit comisarului Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru 106 dintre incidente s-au întocmit dosare penale şi s-au dat 92 de amenzi "electorale".
Valoarea totală a contravenţiilor s-a ridicat la suma de 188.510 lei. În premieră, doi bărbaţi din Giurgiu au fost arestaţi, duminică, după ce au fost acuzaţi de mită electorală. Ieri, au făcut recurs şi au fost eliberaţi.
Din tot satul, doar ea a votat
La oraş s-a stat la coadă la vot, în timp ce la sat oamenii nu s-au înghesuit
Pensionara Maria Sima, de 69 de ani, pare a fi o eroină în micuţul sat Rudicica, aflat la marginea Timişoarei. A fost unica alegătoare, din cei 50 de locuitori ai satului, fiind singura persoană în buletinul căreia apare că locuieşte în sătuc.
Restul localnicilor au buletine de Timişoara sau de alte comune. Şi în 2008, Maria Sima a fost singura alegătoare, în urma votului ei obţinând de la primar asfaltarea uliţei satului, dar pe jumătate: locul noroiului a fost luat de pietre. În loc să se aleagă cu mulţumiri, bătrâna s-a ales cu bârfe.
"Parcă au înebunit vecinii. Cică mi-ar fi dublat guvernanţii pensia că m-am dus la vot. De data asta vreau de la domnul preşedinte să îl convingă pe nea primarul să scoată pietrişul şi bolovanii de pe uliţă, că îmi rup gâtul", a spus Maria Sima.
Îmbulzeală la secţiile speciale
479.196 de români au votat la alegerile prezidenţiale în cele 3.359 de secţii de votare speciale. Ei au completat declaraţii pe propria răspundere că nu au mai votat la alte secţii.
Vom avea 300 de parlamentari tocmai din 2012?
Românii au fost de acord cu trecerea la un Parlament unicameral cu maximum 300 de aleşi. Numai că punerea în practică a acestei măsuri nu este posibilă, teoretic, mai devreme de 2012 şi va depinde de prezenţa la vot la următorul referendum necesar pentru modificarea Constituţiei.
Pasul 1. La referendumul privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300 prezenţa la vot a fost de 50,88%. Potrivit rezultatelor parţiale, din cei 8.042.651 alegători care au votat, 77,74% sunt de acord cu un Parlament cu o singură cameră şi 88,85% dintre votanţi sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane.
Pasul 2. După validarea referendumului, urmează ca senatorii şi deputaţii să iniţieze un proiect de lege de modificare a Constituţiei pentru introducerea celor două prevederi în legea fundamentală, pentru că altfel ele nu pot fi puse în aplicare. Dezbaterile pot dura destul de mult sau pot fi blocate, mai ales că nu toate partidele sunt de acord cu Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi.
Pasul 3. Dacă proiectul este votat în Parlament, urmează convocarea unui nou referendum. De această dată pentru modificarea Constituţiei. Iar pentru ca referendumul să fie validat va trebui ca minimum nouă milioane de alegători (50% dintre votanţi) să se prezinte la urne.
Pasul 4. Abia după validarea noului referendum se pune problema introducerii propriu-zise a unui Parlament unicameral cu maximum 300 de persoane. După ce actualii senatori şi deputaţi îşi vor termina mandatele, adică din toamna lui 2012, românii ar putea desemna prin vot 300 de aleşi pentru un Legislativ cu o singură cameră.
Citeşte şiTraian Băsescu şi Mircea Geoană, în finala pentru PreşedinţieUPDATE Rezultate parţialeMorţi pe listele de votare din ConstanţaSecţia de votare din Viena s-a închis cu incidente şi huiduieliAproape 1% dintre consătenii lui Kelemen Hunor l-au votat pe Corneliu Vadim Tudor
Click! spune
Peste 5 milioane de români au stat lipiţi de tv la momentul anunţării rezultatelor
Minutul cel mai aşteptat de alegători a strâns duminică seară, în faţa televizoarelor, un număr impresionant de telespectatori. Peste 5,6 milioane de români erau pe post la ora 21.00, în primul minut care anunţa rezultatele exit poll-urilor.
Interesaţi de rezultate au fost, cu precădere, românii din mediul urban: 3,7 milioane de telespectatori din totalul de 5,6. Cifrele reprezintă audienţa acumulată, la ora 21.00-21.01, a principalelor posturi care au anunţat cifrele: Realitatea TV, Antena 3, TVR 1, Pro TV, B1 şi OTV.