Gălăţenii i-au făcut statuie unui student!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Florin Mârza, sau Skypici, cum este cunoscut în lumea practicanţilor de parkour (sport extrem despre care aţi putut citi recent în Adevărul de Seară) se poate mândri cu onoarea rarisimă, mai ales pentru o persoană de vârsta sa, de a i se fi ridicat o statuie în centrul oraşului.

Florin este traceur de mai bine de cinci ani. A început de jos, cu elemente uşoare, a citit toate materialele cu şi despre parkour, pe Internet, iar acum a ajuns unul dintre cei mai respectaţi traceuri (practicaţi de parkour) din România.

Ca recunoaştere supremă a performanţelor la care a ajuns, o companie multinaţională cu nume sonor, care promovează practicanţii sporturilor extreme din România, i-a ridicat o statuie în faţa Hotelului Dunărea. Pe soclul acesteia scrie simplu: „Lui Florin Mârza. Pentru că a îndrăznit să practice parkour prin oraş. Ştim cât este e greu să sari peste obstacole."

Parkour-ul l-a găsit pe el

În urmă cu cinci ani, a început să se intereseze despre parkour. A fost dragoste la prima vedere. „De mic, îmi plăcea să mă caţăr şi m-am regăsit cu adevărat în parkour. La început, nu ştiam exact ce este parkour-ul, făceam doar pentru că îmi plăcea să sar, dar mi-am dat seama de foarte multe lucruri pe parcurs", a spus el.

De când s-a apucat de aceast sport, Skypici a întâlnit foarte mulţi oameni care pur şi simplu nu înţelegeau de ce a ales acest mod de a se exprima. „Unii ne felicită pentru că facem sport, facem ceva pe cont propriu. Ăsta nu e un sport cu antrenori, trebuie sa inveti totul singur", spune el.

Probleme cu poliţiştii comunitari

Deşi majoritatea gălăţenilor nu sunt deranjaţi de cei ce sar de pe diferite obstacole, traceurii au surprize din partea Poliţiei Comunitare.

„Eram în parcul de la «pastilă» şi ba stăteam în mâini pe masa de ping-pong, fără să o ating cu picioarele, ba mai făceam nişte trick-uri la groapa cu nisip. Nu deranjam pe nimeni, dar a venit un gardian şi ne-a gonit. Nu ne-am conformat deoarece nu încălcam nici o lege. Am mai sărit de două-trei ori şi a venit din nou pentru a ne cere actele de identitate" , îşi aminteşte Skypici.

Student eminent

Chiar dacă pentru cei din jur traceur-ii pot părea nişte copii mai mari care caută mereu senzaţii extreme fără a le păsa de altceva decât de următoarea săritură, aparenţele pot fi înşelătoare. Florin a fost mereu un elev şi apoi un student eminent. Începând din acest an are şi bursă, iar şcoala este pentru el la fel de importantă ca şi parkour.

Urmăreşte-l pe Florin în parkour!

simeon stalpnicul png

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt calităţile necesare pentru a practica parkour?

În parkour trebuie să ai forţă şi viteză. Forţa o dobândeşti prin condiţionare. Ca să îţi reziste încheieturile şi oasele la sărituri, trebuie să lucrezi înainte. Şi săriturile mari nu se fac decât în cazuri extreme, reale, când chiar eşti nevoit să le faci.

Cât de greu este să faci salturi?

Cand faci o săritură mare, de exemplu de pe un bloc pe altul, trebuie să fii conştient de propriile forţe. Trebuie să fii convins că ajungi pe partea cealaltă pur şi simplu privind într-acolo. Chestia asta există în subconştient, dar se dobândeşte numai prin antrenament

Vezi în Adevărul o super galerie foto cu Florin Mârza la parkour!

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net