Ghid pentru străini în New York Times: «Cum să te împrieteneşti cu un român»
Acestea sunt sfaturile date de un chelner român, "uşor sictirit, dar bine intenţionat" lui Alexander Lobrano şi publicate de acesta pe site-ul New York Times Style Magazine.
Impresiile de călătorie ale lui Lobrano publicate de sub numele "Eurofil - Înapoi în Bucureşti" vorbesc despre Bucureşti ca despre un oraş cu "o bizarerie delicioasă, care te intrigă", care a scăpat turismului de masă practicat în alte mari oraşe europene şi de globalizare.
Lobrano trece în revistă cunoscutele atracţii ale Bucureştiului, de la enormitatea Casei Poporului la exotismul Muzeului Ţăranului Român, fără a uita să menţioneze şi groaza pe care i-a stârnit-o o întâlnire cu binecunoscuţii maidanezi.
Potrivit acestuia nu se poate spune că s-a îndrăgostit de Bucureşti de la prima vizită, la începutul anilor '90. Lobrano povesteşte cum a fost implorat de personalul de la un hotel să nu se aventureze afară. Intrigat de avertismentul portarului că afară din hotel nu îl aşteaptau decât "oameni nebuni şi câini turbaţi", Lombrano a pornit într-o mică descoperire a străduţelor din centrul oraşului, unde a dat imediat peste un maidanez deloc prietenos şi peste o gaşcă de hoţi de buzunare, scrie Adevărul.
Acesta a fost, însă, doar prima vizită în Micul Paris. Au urmat altele în care a descoperit hoteluri foarte bune, restaurante cărora merită să le treci pragul pentru mâncarea delicioasă sau berării frumoase, de unde poţi culege sfaturi de la chelner despre ce nu trebuie să spui dacă vrei să te înţelegi cu românii.