«Grâul ăsta e bun de dat la porci»
Cam tot ce s-a investit în culturile de grâu din Bărăgan e pe cale să se ducă pe apa sâmbetei. Cerealele au fost înecate de ploi, iar oamenii sunt disperaţi că nu vor mai avea ce să pună pe masă la toamnă. Nici preţul pâinii nu va rămâne pe loc. Producătorii se aşteaptă la o scumpire cu cel puţin 10%.
Culturile calamitate vor duce automat la creşterea preţului pâinii. Producătorii estimează o majorare de cel puţin 10 procente, în condiţiile în care recolta de grâu este extrem de slabă.
"Aş fi putut salva o parte din culturi, însă nu am putut intra pe câmp. Am tot amânat până când nu am mai avut ce să adun", ne-a spus dezamăgit Traian Negroiu (52 de ani), agricultor din localitatea Tovărăşia, judeţul Ialomiţa.
Cu toţi banii investiţi, vreo 4.000 de lei, precipitaţiile abundente i-au distrus complet culturile de grâu, aproape 200 de hectare.
"Grâul nerecoltat va rămâne pe câmp şi vom avea astfel o pierdere foarte mare", confirmă Aurelian Dobre, şeful Direcţiei Agricole Călăraşi. În plus, este afectată şi calitatea grâului, pentru că bobul a încolţit în spic.
"Ploile spală glutenul, iar grâul îşi va pierde din calităţile de panificaţie. Grâul ăsta e bun de dat la porci. Sigur se va scumpi pâinea, dar această mărire de preţ va fi justificată de culturile distruse, dar şi de creşterea TVA", ne-a declarat Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice.
Situaţia este extrem de gravă şi la Ştefan Vodă, judeţul Călăraşi, unde producţia a fost estimată la şase tone la hectar, însă nu se mai poate recolta nici măcar o tonă.
Şi liderii din Industria Alimentară au previziuni sumbre pentru anul care vine.
"Pentru că recolta este slabă, probabil că grâul pentru panificaţie ne va ajunge până în luna decembrie, iar de anul viitor vom fi nevoiţi să importăm. Deja la bursă, preţul a crescut la 20 de euro pe tonă, iar până la iarnă sunt slabe şanse să scadă, deci automat va fi majorat şi costul pâinii", ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Uite cum se face pâinea de casă
În satul Sântionlunca, judeţul Covasna, locanicii nu cunosc decât gustul pâinii de casă, bine rumenite la cuptor. Aranka Simon de 36 de ani are o reţetă specială care nu poate fi înlocuită cu nici un alt produs de panificaţie din magazin. Dacă se scumpeşte pâinea, vom ajunge să-l ascultăm pe preşedintele Traian Băsescu.
El i-a sfătuit pe cei care stau la ţară şă-şi coacă pâinea în propriile cuptoare. Aranka Simon foloseşte ingrediente naturale la prepararea pâinii cu cartofi.
"Este săţioasă şi nu se sfărâmă atunci când o tai precum cea din magazin", ne spune femeia în timp ce frământă coca. Încă de la 12 ani, Aranka a învăţat de la mama ei reţeta pâinii gustoase.
"De la mama ştiu cum se face pâinea bună şi săntoasă. Acum am transmis şi eu reţeta copiilor, iar fetiţa mea de numai 13 ani poate să facă deja o astfel de pâine", mărturiseşte covăsneanca. Zilnic, toată familia Simon face pâine. Împreună cu soţul ei şi cei trei copii muncesc cot la cot. O pâine costă 8 lei.
Aranka Simion lasă aluatul la dospit într-o covată. Pâinea se pune în cuptor, pe jarul încins o oră şi jumătate . Se scoate şi se bate cu un făcăleţ de lemn până când este îndepărtată crusta
Reţetă
Ingrediente pentru 12 pâini: 25 kg făină, 5 kg cartofi, 150 grame drojdie, 1,5 kg de sare grunjoasă şi 15 litri de apă.
Se fierb cartofii, se amestecă cu drojdia şi cu un kilogram de făină, iar aluatul se lasă la dospit. Apoi se adaugă restul de făină. Pâinea se scoate din cuptor când are o crustă neagră.