Ia-ţi casă în Hunedoara şi teren în Mureş!
Harta fiscală a României arată cam aşa: în Transilvania se plătesc cele mai mari taxe locale, iar în Bărăgan, cele mai mici impozite pe proprietăţile imobiliare.
Potrivit "Adevărul", o casă la munte este mai "scumpă" decât una la mare.
Cele mai mici taxe pe locuinţă se regăsesc în Hunedoara (0,66 lei/mp), iar cele mai mari - în Arad, Caraş-Severin, Suceava, Prahova şi Brăila (2,3 lei/mp).
Cele mai mici impozite pe terenurile intravilane (0,2 lei/mp) se regăsesc în Mureş, iar cele mai mari (1,53 lei/mp) sunt în Maramureş.
Şi în judeţele din Moldova taxele locale sunt de peste 2 lei/mp pentru casă şi, respectiv, aproape un leu/mp pentru teren.
Iată ce trebuie să dăm la stat până la 31 martie
În judeţele din centrul ţării se regăseşte media naţională a taxelor locale (0,8 lei/mp la casă, respectiv 0,65 lei/mp pentru teren).
În Bărăgan sunt cele mai mici impozite, de până la 0,5 lei/mp pentru teren şi 0,6 lei/mp pentru casă
În judeţele de pe cursul Dunării, taxele pe terenuri sunt egale sau chiar mai mari decât în oraşele importante, oscilând între 0,65 lei/mp (în Mehedinţi) şi 0,88 lei (în Brăila, Dolj şi Constanţa).
La munte impozitele sunt mai mari decât la mare. În timp ce la Constanţa se percep impozite între 0,8 şi 0,9 lei/mp la case, în Prahova, taxa pe locuinţă poate ajunge şi la 2,3 lei/mp.
De asemenea, taxe pe locuinţă mai mari de 2 lei/mp se regăsesc în judeţe montane precum Bacău, Bihor, Braşov, Suceava şi Sălaj. În schimb, terenurile de la malul mării sunt ceva mai „ieftine" decât cele de la munte: dacă la Constanţa se plăteşte între 0,18 şi 0,88 lei/mp pentru terenurile intravilane, în majoritatea oraşelor montane taxa pe intravilanele din oraşe oscilează în jurul valorii de 0,6 lei/mp
În Banat, taxele sunt mai mari decât în restul ţării. Aici, media taxelor la intravilan trece uşor de 0,7 lei/mp, iar la case depăşeşte pragul de 2 lei/mp.
Impozitul pentru Logan, acelaşi în toată ţara
Dacă anul trecut impozitul local pe autovehicule avea valori diferite de la o localitate la alta, în 2011 s-au uniformizat. Acum, în întreaga ţară taxa locală pentru Logan, spre exemplu, diferă numai în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii.
Astfel, pentru maşina cu o capacitate mai mică de 1.600 cmc se plătesc 56 de lei, iar pentru cea de peste acest prag al cilindreei se plătesc 64 de lei. Anul trecut, taxele oscilau, în diverse zone, între 40 de lei şi 144 de lei.