În mijlocul Apocalipsei roşii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Kolontar era ieri o localitate fantomă. Oriunde priveai, o mare de nămol roşu şi un miros insuportabil. Patru oameni au murit în urma invaziei toxice, peste 100 de persoane sunt rănite, iar majoritatea localnicilor au fost evacuaţi. Acesta e bilanţul celei mai mari catastrofe ecologice ce a lovit Ungaria.

Puţinii locuitori rămaşi în Kolontar se plimbă abătuţi pe străzile inundate, cu cizme de cauciuc şi mănuşi pe care le foloseau până mai ieri la curăţenia din casă. Cadavre de câini, pisici, păsări, porci şi vaci, acestea sunt primele imagini care „izbesc" ochiul trecătorului.

Militarii cu măşti de protecţie muncesc în ture, astfel încât mâlul toxic să fie scos din oraş.

Vezi mai multe galerii foto de la faţa locului

Aşa arăta ieri spărtura în digul pe unde s-au revărsat puhoaiele toxice

simeon stalpnicul png

Bruno a fost mai norocos decât celelalte animale, el fiind găsit de localnici, ieri după-amiază. A stat trei zile în apa toxică, iar blana gălbuie a devenit roşie. Proprietarii lui au murit la inundaţii, iar căţelul fost preluat de hingherii voluntari. Din cauza mediului toxic la care a fost expus, câinele va cheli.

Casa lui Zoltan Martun, de 65 de ani, a fost înghiţită de mâl, la fel ca şi averea, dar şi actele.

Militarii maghiari au spălat o noapte întreagă străzile satelor afectate de valul toxic

simeon stalpnicul png

„Asta nu e apă ce a intrat în casa mea sau a vecinilor. E comunism, că e roşie. Se ştia de multă vreme cât de uşor poate fi inundată zona asta. Credeţi că a interesat pe cineva? Îl mai interesează pe careva că în grădină m-am trezit cu mobilă a vecinilor, că economiile mele sunt într-un dulap plin de mîl sau că singurele haine pe care le mai am sunt cele de pe mine? Nu am nevoie de milă. Am nevoie de explicaţii", spune Zoltan Martun.

Oamenii încercă să-şi salveze agoniseala din mâlul roşu

simeon stalpnicul png

Maghiarului îi este frică de faptul că mâlul se va usca, va ajunge praf, iar pe urmă toată comuna va înghiţii otrava. Alţi vecini îşi privesc cu ochii înlăcrimaţi zidurile roşiatice cărora le spuneau acasă.

Unii au încercat să scoată de unii singuri nămolul, dar au renunţat văzând că în câteva secunde, substanţa toxică se reîntoarce în curţile lor. Alţii nici nu s-au apucat pentru că vor să plece departe, dar au venit să recupereze ce se mai poate. Adică mai nimic.

Localnicii şi-au părăsit  casele, luând doar strictul necesar

simeon stalpnicul png

Zoltan MartUn, localnic: “Asta nu e apă normală. E comunism, că e roşie. Ca şi comunismul, apa asta ucide”

simeon stalpnicul png

Noroiul, toxic când ajunge în aer

Noroiul roşu deversat din rezervorul uzinei de alumină este toxic doar atunci când se usucă şi se ridică în aer, au declarat autorităţile ungare. Totuşi, apa cu care este amestecat noroiul este puternic alcalină, au precizat autorităţile, adăugând că poate provoca arsuri şi devine periculoasă dacă este înghiţită.

În cazul în care noroiul roşu ajunge în râuri, acesta este toxic pentru faună, potrivit oficialilor ungari şi grupurilor de protecţie a mediului.

Substanţele poluante nu au ajuns în România

Dunărea este monitorizată permanent de Apele Române, dar aciditatea nu a crescut în ultimele zile, se situează la nivelul 8,5, o cotă normală, informează Ministerul Mediului.

Laszlo Borbely a contactat persoane de decizie din ţara vecină care l-au asigurat că încă nu este pericol pe Dunăre, pe teritoriul României.

În mod ciudat, autorităţile maghiare nu au comunicat conţinutul reziduurilor scurse, ci doar cantitatea - 600.000 de mc de deşeuri combinate, cu un ph de 12 -13 în râul Torna. Ieri, la prânz, Dunărea în aval de Budapesta avea un ph periculos, de 9,5, primul semn că deşeurile toxice au poluat fluviul.

Compania MAL face afaceri şi în România

Compania ungară MAL Hungarian Aluminium, care operează uzina de alumină la care s-a produs dezastrul ecologic, are operaţiuni şi în România, controlând firma MAL-Product din Miercurea Ciuc.

Firma are ca obiect de activitate fabricarea coşurilor termoizolante şi a accesoriilor aferente (tuburi şi armături) din aluminiu şi inox. Firma cu 45 de angajaţi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,89 milioane lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net