21 de minute pentru evacuare. Un tsunami uriaș „se va produce 100%” și va lovi Costa del Sol din Spania

Ultima actualizare:

Doar șapte tsunami au lovit Spania din anul 365 d.Hr., dar experții avertizează că cel mare urmează să se producă. Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO (IOC) avertizează cu 100% certitudine că un tsunami cu valuri uriașe se va produce în Marea Mediterană și va afecta mai multe țări, dar Spania în primul rând, transmite Euronews.com.

Ce spun experții despre data catastrofei

image

Experții au făcut calcule și au stabilit că un tsunami de dimensiuni spectaculoase se va forma în Marea Mediterană și în următorii 30 de ani. Costa del Sol din Spania va fi cel mai grav afectată de valurile despre care specialiștii estimează că vor depăși 6 metri.

Ziarul spaniol La Razon relatează că zona de pericol este falia Averroes de sub Marea Alboran - aproximativ la jumătatea distanței dintre coasta Malaga și nordul Africii.

Un cutremur aici ar putea provoca valuri de peste șase metri, care ar ajunge în Spania în doar 21 de minute, ceea ce scurtează dramatic timpul pentru evacuare. În cel mai bun scenariu, locuitorii de pe coastă ar mai avea la dispoziție doar 35 de minute pentru a fugi spre interior.

Un tsunami mediteranean ar sosi în doar 21 de minute

„Tsunami-urile pot ajunge destul de repede. Un cutremur în largul coastei Malagaa ar declanșa un tsunami care ar lovi malul în 21 până la 35 de minute”, a spus pentru Euronews Green, Pascal Roudil, coordonator tehnic la CENALT.

„În vestul Mediteranei, dacă avem un cutremur în apropierea Algeriei, acesta va traversa marea în decurs de o oră și 15 minute”, a mai adăugat Roudil.

„De asemenea, deși tsunami-urile noastre nu sunt la fel de mari ca în Pacific, nu avem nevoie de valuri de 30 de metri înălțime pentru a avea pagube și victime. Chiar și 50 cm pot fi periculoase pentru înotători”, adaugă el.

Cât de mortal ar fi un tsunami mediteranean

Au existat aproximativ 100 de tsunami în Mediterana și în mările înconjurătoare de la începutul secolului al XX-lea - adică aproximativ 10% din totalul tsunami-urilor din lume pentru această perioadă.

Tsunami-urile din nord-estul Atlanticului sunt mai puțin frecvente, deși un cutremur cu magnitudinea de 8,5 în 1755 a declanșat un tsunami care a distrus cea mai mare parte a Lisabonei, Portugalia, Cádiz în Spania, părți ale Marocului și a ajuns în sud-vestul Cornwallului în Regatul Unit și Irlanda.

Chiar dacă acest tsunami ar putea să nu fie la dimensiunea evenimentului din Oceanul Indian din 2004, care a ucis peste 230.000 de oameni și a strămutat încă 1,7 milioane sau a tsunami-ului japonez din 2011, care a provocat pagube de aproximativ 243 de miliarde de dolari ( 225 miliarde EUR), este în continuare o urgență.

„Ceea ce este extrem de periculos nu este doar altitudinea acestor tsunami, ci și debitele și fluxurile de apă”, spun experții în legătură cu fenomenul așteptat să se producă în Marea Meditereană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net