A fost deslușit misterul luminilor albastre care au apărut pe cerul Marocului înainte de cutremur

Luminile albastre care au fost filmate înainte de cutremurul devastator din Maroc au trezit interesul oamenilor de știință care nu reușesc să ajungă la un consens în privința cauzei. În timp ce unii se întrebau dacă este un misterios fenomen prevestitor de calamități, iar alții susțineau teoria unei explozii, o parte dintre specialiști au prezentat situații similare de la alte cutremutre majore și susțin că blițurile albastre zărite în Maroc sunt așa numitele „lumini de cutremur”.

Foto: Captură video youtube
Foto: Captură video youtube

„Sunt reale”

Aceste izbucniri de lumină puternică în diferite culori i-au nedumerit de mult timp pe oamenii de știință și încă nu există un consens asupra cauzelor care le provoacă, dar ele sunt "cu siguranță reale", a declarat pentru CNN, John Derr, un geofizician pensionat care a lucrat la US Geological Survey și care este coautor al mai multor studii despre luminile cutremurelor, sau EQL.

أحد الأخوان من المغرب الشقيق أرسل لي هذا المقطع الغريب من كاميرا مراقبة لمنزله في مدينة أغادير لحظة وقوع الزلزال…ظهرت ومضات ضوء زرقاء غامضة في الأفق ولا أحد يعرف ماهي.مع العلم أن هذه الأضواء ظهرت نفسها لحظة وقوع زلزال تركيا وسوريا قبل 7 أشهر.هل يوجد لدى أحد تفسير؟ pic.twitter.com/q845XXSlYu

— إياد الحمود (@Eyaaaad) September 9, 2023

El a spus că filmul recent din Maroc, distribuit online, seamănă cu luminile de cutremur surprinse de camerele de securitate în timpul cutremurului din 2007 din Pisco, Peru.

Luminile apar la cutremure mai mari de 5 și sunt vizibile de sute de kilometri

Pentru a le înțelege mai bine, Derr și colegii săi au adunat informații despre 65 de cutremure americane și europene asociate cu rapoarte demne de încredere privind luminile cutremurelor care datează din 1600.

Înregistrările video de pe telefoanele mobile și utilizarea pe scară largă a camerelor de supraveghere au facilitat studierea luminilor de cutremur.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 80% dintre aparițiile EQL studiate au fost observate pentru cutremure cu magnitudini mai mari de 5,0.

În cele mai multe cazuri, fenomenul a fost observat cu puțin timp înainte sau în timpul evenimentului seismic și a fost vizibil până la 600 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Explicația luminilor de cutremur

Studiul din 2014 a constatat că marea majoritate a cutremurelor legate de fenomenele luminoase au avut loc în interiorul plăcilor tectonice și nu la granițele acestora.

Atunci când anumite defecte sau impurități din cristalele din roci sunt supuse unui stres mecanic - cum ar fi în timpul acumulării de tensiuni tectonice înainte sau în timpul unui cutremur major - acestea se sparg instantaneu și generează electricitate, a explicat Friedemann Freund, colaborator al lui Derr, profesor adjunct la Universitatea San Jose

Roca este un izolator care, atunci când este solicitat mecanic, devine un semiconductor, a spus el.

"Înainte de cutremure, volume uriașe de rocă - sute de mii de kilometri cubi de roci din scoarța terestră - sunt solicitate, iar tensiunile provoacă deplasarea granulelor, a grăunților minerali unul în raport (cu) celălalt", a adăugat el într-un interviu pentru CNN prin apel video.

Alte teorii privind cauzele luminilor cutremurelor includ electricitatea statică produsă de fracturarea rocilor și emanația de radon, printre multe altele.

În prezent, nu există un consens între seismologi cu privire la mecanismul care provoacă luminile cutremurelor, iar oamenii de știință încă încearcă să deslușească misterele acestor explozii.

Totuși cercetătorii își doresc studierea în profunzime a acestor lumini de cutremur în ideea de a ajuta la prognozarea apropierii unui cutremur major.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net