Dezastru după dezastru. După cutremurul devastator din Maroc, în Libia apele au luat blocurile cu totul. Imagini șocante
Bilanțul cutremurului de 6,8 din Maroc este dramatic. Aproape 2.700 de oameni și-au pierdut viața și tot atâția au fost răniți, iar printre aceștia mulți sunt în stare gravă. Sate din munți au fost puse la pământ, iar orașul vechi Marrakech a fost distrus, aceasta fiind una dintre cele mai apreciate destinații turistice din lume. Între timp, alte țări trec prin momente dramatice din cauza inundațiilor catastrofale. În Libia, imaginile sunt apocaliptice. Oficial au fost anunțate circa 100 de victime, în realitate numărul acestora ar ajunge la 2000.
În Maroc, oamenii au strigat după ajutor până au murit
În micuțul sat Algou, situat în Munții Atlas, țipete au venit de sub dărâmături în primele momente de după cutremur. Pe măsură ce orele treceau și fără echipe de salvare specializate care să vină în sprijinul eforturilor disperate ale sătenilor, țipetele s-au transformat în tăcere, relatează BBC.
Trei zile mai târziu, pompierii spanioli care au fost primele echipe de profesioniști care au ajuns în comunitatea devastată au sperat că vor mai găsi viață sub dărâmături.
În timp ce își croiau cu viteză drumul prin străzile prăbușite au început să realizeze că speranța devine din ce în ce mai palidă.
Realitatea sumbră a fost întărită de reacția câinilor lor care sunt antrenați să latre când au găsit semne de viață. Tăcerea era asurzitoare.
„Nu putem face nimic aici”, a spus șeful pompierilor spanioli, Juan Lopez.
Bilanţul victimelor în urma cutremurului care a lovit Marocul vineri noapte a ajuns la 2.700 de morţi şi tot atâția răniți dintre care mulți sunt în stare gravă. Orașul marocan Marrakech, cu un patrimoniu arhitectual formidabil, a fost distrus. Era una dintre cele mai vizitate destinații turistice din întreaga lume.
Inundații în Libia. Nu se cunoaște numărul morților
Între timp, Libia în libia disperarea a ajuns la cote maxime. Imaginile care au ajuns pe internet te înfioară. Apele au luat orașe întregi, iar autoritpțile nu știu să spună câți oameni și-au pierdut viața în calamiatatea provocată de Ciclonul Daniel. Există indicii că numărul morților trece de 2000, deși rapoartele oficiale vorbesc de circa 100 de oameni care și-au pierdut viața în vâltoare.
Floods in #Derna resulted in death of 150 the Jabal al-Akhdar region and the suburbs of Al-Marj in #Libya#Climatedeniers have a look@GeraldKutney#ClimateActionNow pic.twitter.com/YknwzuRZ9u
— Emaan Danish Khan (@EmaanzT) September 11, 2023
Există temeri că până la 2.000 de persoane au murit în Libia, după ce furtuna mediteraneeană Daniel a provocat inundaţii devastatoare care au măturat cartiere întregi şi au distrus case în mai multe oraşe de coastă din această ţară nord-africană.
Imagini apocaliptice la Derna
Înregistrări realizate de locuitorii din Derna şi postate online arată scenele unui dezastru major în acest oraş de coastă, unde două baraje s-au prăbușit și zeci de case au fost luate de ape.
Floods in #Derna resulted in death of 150 the Jabal al-Akhdar region and the suburbs of Al-Marj in #Libya#Climatedeniers have a look@GeraldKutney#ClimateActionNow pic.twitter.com/YknwzuRZ9u
— Emaan Danish Khan (@EmaanzT) September 11, 2023
Zone întregi cu blocuri de locuinţe au fost măturate de-a lungul Wadi Derna, un râu care coboară din munţi prin centrul oraşului.
Clădiri de apartamente cu mai multe etaje, care altădată se aflau la mare distanţă de râu, s-au prăbuşit parţial în noroi.
Săptămâna trecută, Ciclonul Daniel a lovit Grecia, Turcia și Bulgaria, ucigând 12 oameni.
Egiptul se pregătește pentru furtuna Daniel. Organizația meteorologică a națiunii a declarat că norii de ploaie s-au înmulțit pe coasta de nord-vest.
Oamenii de știință climatologic au avertizat că încălzirea globală înseamnă mai multă evaporare a apei în timpul verii, ceea ce duce la furtuni mai intense.