Un cioban a găsit în Prahova un craniu uman și a anunțat imediat autoritățile. Cât de vechi era, de fapt
O descoperire remarcabilă a avut loc recent în județul Prahova, acolo unde un cioban din localitatea Ceptura a găsit un craniu uman într-o zonă izolată de pe Vârful Scoruș, în apropierea orașului Urlați.

După ce a observat oasele, bărbatul a anunțat imediat autoritățile, iar investigațiile ulterioare au dus la o revelație arheologică de excepție: osemintele aparțin unui mormânt preistoric vechi de aproximativ cinci mii de ani, transmite joi Agerpres.
Conform informațiilor furnizate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, craniul uman a fost descoperit într-o ruptură naturală de teren din nordul platoului Vârfului Scoruș, la aproximativ 500 de metri altitudine.
Osemintele fuseseră parțial scoase la lumină de o alunecare minoră de teren și prezentau o culoare albă, semn că fuseseră expuse luminii pentru o perioadă îndelungată.
Ciobanul care a făcut descoperirea se numește Cosmin Florin Dumitrache și nu este la prima astfel de situație. În anul 2024, același bărbat a semnalat autorităților prezența unor oase umane în baza Dealului Merez, în localitatea Șoimești. Cercetările de atunci au confirmat existența unui mormânt medieval cu o vechime de circa 500 de ani.
Scheletul unui bărbat din Epoca Bronzului
În urma anunțului făcut de cioban, o echipă de arheologi formată din Alin Frînculeasa, Octav Negrea și Eduard Ghinea s-a deplasat la fața locului în luna martie.
Acolo au descoperit un schelet uman aproape complet, aflat într-o stare excepțională de conservare.
Defunctul, un bărbat adult, fusese înmormântat pe spate, cu picioarele îndoite și brațele așezate pe lângă corp, cu craniul orientat spre est – o poziție specifică ritualurilor de înmormântare din preistorie.
Lângă brațul stâng al scheletului se afla o piesă din piatră de aproximativ 20 cm lungime, posibil un topor, iar în apropiere au fost descoperite și două fragmente ceramice, care ar putea indica o locuire mai veche a dealului.
Importanța arheologică a descoperirii
Specialiștii estimează că mormântul datează din perioada timpurie a Epocii Bronzului, fiind vechi de circa 5.000 de ani. Descoperirea este considerată extrem de valoroasă pentru înțelegerea istoriei preistorice a Munteniei.
„Zona poate deveni una foarte importantă pentru perioada preistorică a Munteniei. Vom continua cercetările în paralel cu cele desfășurate pe Dealul Merez, aflat la mai puțin de un kilometru de Vârful Scoruș”, a precizat Muzeul Județean de Istorie şi Arheologie Prahova într-o postare oficială.