A murit Maggie Smith! Câți ani avea actrița cunoscută pentru seria Harry Potter și Downton Abbey

Actrița Dame Maggie Smith a murit la vârsta de 89 de ani. Smith a avut o carieră impresionantă, cu numeroase recunoașteri, inclusiv două premii Oscar. Pentru generațiile mai tinere, a fost cunoscută mai ales pentru rolul Profesorei McGonagall din toate cele șapte filme „Harry Potter” și pentru interpretarea Contesei din serialul „Downton Abbey".

Maggie Smith Foto: arhivă Click!
Maggie Smith Foto: arhivă Click!

Maggie Smith a fost una dintre cele mai importante actriție britanice

O legendă a teatrului şi filmului britanic, Maggie Smith a câștigat două premii Oscar de-a lungul carierei sale, pentru "The Prime of Miss Jean Brodie" în 1970 și "California Suite" în 1979. Este considerată una dintre cele mai importante actrițe britanice alături de Vanessa Redgrave și Judi Dench.

Actrița a lăsat în urmă doi fii 

Cu mare tristețe trebuie să anunțăm moartea lui Dame Maggie Smith. Ea a murit liniștită la spital în această dimineață, vineri, 27 septembrie. O persoană extrem de privată, a avut alături prietenii și familia la sfârșit. Lasă în urmă doi fii și cinci nepoți care au iubit-o şi care sunt devastați de pierderea mamei și bunicii lor extraordinare", au anunţat cei doi fii ai ei Toby Stephens și Chris Larkin.

Am dori să profităm de această ocazie pentru a mulțumi minunatului personal de la Spitalul Chelsea și Westminster pentru îngrijirea și amabilitatea lor neobosită în timpul ultimelor ei zile. Vă mulțumim pentru toate mesajele amabile și sprijinul acordat și vă rugăm să ne respectați intimitatea în acest moment", au mai spus cei doi într-un comunicat.

Ce premii obținuse de-la lungul carierei 

Personalitate marcantă a teatrului şi cinema-ului britanic, Maggie Smith a cucerit inimile unui larg public internaţional cu rolul sarcasticei, dar fermecătoarei contese văduve Lady Violet, din serialul ''Downton Abbey''. Două premii Oscar, patru premii Emmy, trei Globuri de Aur, un premiu Tony, şapte premii BAFTA pentru interpretare, Maggie Smith a obţinut un număr impresionant de distincţii, care îi subliniază talentul său atât pe scenă, cât şi pe marele sau micul ecran. 

De-a lungul unei cariere prolifice, ''dame Maggie'' a interpretat partituri diverse, o maică stareţă, alături de Whoopi Goldberg, în ''Sister Act'' (1992), profesoară de ''transfigurări'' în seria filmelor ''Harry Potter'', o supraveghetoare nevrotică în ''Room with a View'' (1985) sau o femeie fără adăpost în ''The Lady in the Van'' (2015).

Actrița fusese diagnosticată cu cancer de sân și boala Basedow

Actriţa a fost o supravieţuitoare a cancerului la sân, cu care a fost diagnosticată în 2007, filmând pentru seria ''Harry Potter and the Half-Blood Prince'' (2009) în timp ce făcea chimioterapie. Maggie Smith a fost diagnosticată cu boala Basedow, afecţiune autoimună a tiroidei care provoacă de asemenea exoftalmie (proeminenţa globilor oculari în afara orbitelor, n.red). A avut doi fii, actorii Chris Larkin şi Toby Stephens, din căsătoria cu Robert Stevens.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
klaus iohannis epa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net