A scăpat după ce a fost expus la radiațiile de la Cernobîl, dar a murit de Covid-19
Generalul Nikolai Antoshkin, cel care a coordonat echipele de lichidare a dezastrului de la Cernobîl, a murit la 78 de ani, după ce s-a infectat cu noul coronavirus. El a supraviețuit radiațiilor, dar a fost ucis de Covid-19.
Nikolai Antoshkin era parlamentar din partea partidului Rusia Unită. Preşedintele parlamentului rus a anunțat că a murit după „o boală grea”. Serghei Nevrov, șeful grupului parlamentar al partidului, a declarat ca generalul Antoshkin a fost internat în spital cu Covid-19, potrivit The New York Times, citat de Digi24.
Nikolai Antoshkin a condus operațiunea de stingere a focului de la Cernobîl
Generalul Nikolai Antoshkin a fost comandantul operaţiunii în urma căreia a fost stins focul de la centrala nucleară de la Cernobîl. Atunci a fost expus radiaţiilor, însă și-a revenit, devenind un erou venerat în întreaga Rusie.
Reactorul nr. 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în Ucraina de azi, a explodat la 26 aprilie 1986. După ce membrii unui echipaj de intervenție au murit din cauza radiațiilor, s-a trecut la stingerea incendiului din aer, cu elicoptere.
Generalul Antoshkin a fost desemnat pilotul comandant al acestei operatiuni.
Citește și:
Ea e singurul copil născut în zona poluată a Cernobîlului
Un test ratat la centrala nuclaeră de la Cernobîl s-a transformat într-un dezastru
Pe 26 aprilie 1986, la ora 1.23, un experiment ratat la 1.000 de kilometri de Bucureşti s-a transformat într-un dezastru nuclear care a făcut să se oprească inima Europei. În timpul unui test la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din Republica Sovietică Socialistă Ucraina, un reactor a explodat, s-a produs un incendiu, iar cantităţi uriaşe de substanţe radioactive au fost răspândire în atmosferă.
Testul realizat în Uniunea Sovietică trebuia să arate cum ar face faţă reactorul centralei de la Cernobîl în timpul unei întreruperi a energiei electrice. Dar lucrurile nu au decurs cum era prevăzut şi învelişul de grafit al reactorului 4 al Centralei Nucleare a explodat, iar scutul superior al clădirii care cântarea peste 1.000 de tone a fost pulverizat. În incendiul care nu a putut fi stins decât după zece zile au murit pe loc trei oameni, iar alţi 29 s-au prăpădit în zilele următoare. Ucraina era atunci parte a URSS, iar regimul lui Mihail Gorbaciov n-a informat despre accident nici măcar populaţia aflată în imediata apropiere a dezastrului.