A treia zi de proteste violente în Georgia, după ce Parlamentul a aprobat legea „agenților străini”

Ultima actualizare:

UPDATE: Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian a cedat la presiunea protestatarilor și a anunţat joi că retrage proiectul privind ''agenţii străini'', după două nopţi de proteste violente, transmite Reuters.

Astăzi, 9 martie, are loc a treia zi de proteste violente în Georgia, după ce Parlamentul a aprobat legea “agențiilor străini”. Prin această hotărâre, oricăre companie care primește mai mult de 20% finanțare din străinătate este obligată se înregistreze ca „agent străin” sau riscă amenzi substanțiale.

Proteste Georgia. Sursa: Arhiva.
Proteste Georgia. Sursa: Arhiva.

Ieri, în timpul celei de-a doua zi de proteste, manifestanții au înconjurat clădirea parlamentului din Tbilisi. Unii dintre protestari au încercat să intre în clădire. În încercarea de a-i dispersa, sute de polițiști s-au adunat pe străzile din jurul clădirii parlamentului. Aceștia au utilizat tunuri de apă și gaze lacrimogene, în încercarea de a întrerupe a doua zi de proteste.

Mii de georgieni au ieșit pe străzile din Tbilis

După ce parlamentul a adoptat, în primă lectură, legea „agenți străini”, 40.000 de georgieni au ieșit pe străzile din centrul capitalei Tbili, scrie Mediafax. SUA și UE cred despre această lege că va afecta libertățile din Georgia.

Autoritățile i-au înfruntat ieri pe manifestanții din fața clădirii parlamentului, în timp ce protestatarii blocau bulevardul Rustaveli și strigau „Jos legea rusească”. Pentru că furia miilor de georgiani creștea simțitor,poliția a folosit sprayuri cu piper împotriva demonstranților. Câțiva protestatari au spart barierele, iar alții au aruncat cu obiecte în personalul de securitate.

Tunuri de apă, gaze lacrimogene, arme paralizante

Apoi, poliția a folosit și tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Se zvonește, însă nu există confirmări în acest sens, că s-ar fi apelat chiar și la arme paralizante.  

Toată această situația a avut loc după ce parlamentarii au votat cu 76 de voturi pentru și 13 împotrivă, în prima lectură proiectul de lege într-un scrutin programat inițial pentru 9 martie, dar care a fost mutat fără explicații.

Este adevărat că urmează a doua și a treia lectură, dar având în vedere marja de vot, este de așteptat ca proiectul de lege să treacă de parlament.

Ce spune această lege

Această lege impune oricărei companii care primește mai mult de 20% finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin” sau riscă amenzi fabuloase. Această lege este susținută de partidul de guvernământ Visul Georgian,

Cei care nu sunt de acord cu această lege, acuză Guvernul că a copiat legislația rusească cu același nume, care a restrâns activitatea jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor democratice din Rusia.

Influența Rusiei este o mare problemă în Georgia. Asta în contextul în care Rusia a invadat Georgia în 2008, iar după aceea Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, în care a dislocat mii de soldați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net