Proteste fără precedent în Paris! Haos și bătăi în plină stradă, din cauza pensiilor

Francezii au demarat proteste fără precedent în Paris, dar și în alte orașe. Se pare că totul se întâmplă pe fondul nemulțumirii legate de vârsta de pensionare, care a crescut de la 62, la 64 de ani. Pe de altă parte, președintele francez, Macron, este de părere că măsura este una vitală pentru salvarea sistemului de pensii.

Proteste
Proteste

Aproximativ 1 milion de oameni au ieșit în stradă, în Paris și în alte orașe din Franța, nemulțumiți de faptul că a crescut vârsta de pensionare. Protestele au avut loc în „joia neagră”, dar lucrurile ar putea degenera.

Creșterea vârstei de pensionare i-a adus pe francezi în pragul disperării, mai ales că prețurile au crescut peste tot, iar viața a devenit tot mai grea de la o lună la alta. 

„Această reformă este o aberație. La 64 de ani va fi dificil pentru oamenii cu locuri de muncă grele, iar pentru femeile cu cariere incomplete va fi complicat. Și la 64 de ani începi să ai probleme de sănătate. Am 68 de ani și sunt sănătos, dar am început să văd mai des medicii”, a spus Thierry Dessassis, un profesor pensionat, potrivit antena3.ro. 

Citește și - Revoltă în SUA! Legea care interzice avortul a generat un val de proteste

Parisul s-a transformat într-un adevărat câmp de luptă

Nemulțumiți de măsurile impuse, oamenii ieșiți în stradă n-au mai ținut cont de nimic și s-au luat la bătaie cu forțele de ordine. Rapid, Parisul s-a transformat într-un adevărat câmp de luptă.

Din cauza protestelor violente și al grevelor, mai multe trenuri au fost anulate și la fel s-a întâmplat și cu zborurile. Școlile s-au închis, iar cele mai mari orașe din Franța au rămas paralizate de întâmplări. 

„Această mobilizare reflectă opoziția masivă - cred că aproape 80% dintre oameni sunt împotrivă, mai ales în rândul celor mai tineri. Deci, mobilizarea de acum reflectă opoziția cetățenilor acestei țări față de această reformă”, a spus și Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat miercuri jurnaliștilor că 40% dintre lucrătorii francezi vor putea să se pensioneze înainte de 64 de ani, conform regimului propus, datorită excepțiilor pentru cei care au început să lucreze devreme sau care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic.

„Avem cel mai protector, cel mai dezvoltat sistem din Europa [pentru pensii]”, a spus el. „Chiar și după reforme, vom ieși la pensie în Franța mai bine și mai devreme decât în aproape toate țările”, a adăugat el.

În Europa și în multe alte economii dezvoltate, vârsta la care se acordă pensia integrală este de 65 de ani și se îndreaptă din ce în ce mai mult spre 67 de ani, notează CNN.

Revizuirea pensiilor a fost mult timp un subiect controversat în Franța, protestele din stradă oprind eforturile de reformă în 1995, iar guvernele succesive s-au confruntat cu o rezistență puternică la schimbările care au fost adoptate în cele din urmă în 2004, 2008 și 2010.

O încercare anterioară a lui Macron de a moderniza sistemul de pensii din Franța a fost întâmpinată cu greve la nivel național în 2019, înainte de a fi abandonată din cauza pandemiei Covid-19.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net