Revoltă în SUA! Legea care interzice avortul a generat un val de proteste

Ultima actualizare:

Curtea Supremă din SUA a luat decizia de a interzice dreptul la avort, prin anularea legii Roe vs. Wade, care asigura dreptul constituțional al femeilor de a avea autonomie asupra propriului corp. Legea impotriva avortului nu acceptă excepții nici măcar în cazul violului sau al incestului. 

Revoltă în SUA! Legea care interzice avortul a generat un val de proteste
Revoltă în SUA! Legea care interzice avortul a generat un val de proteste

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a SUA a pronunțat cea mai controversată decizie din ultimul deceniu, interzicerea avortului prin constituție, pentru femeile de pe teritoriul american. 

Guvernatorii republicani, o majoritate politică formată din bărbați, susțin cu ardoare legea împotriva avortului, ce va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei Curții Supreme, de anulare a legii lui Roe vs. Wade. 

Citește și: Imagini dure cu momentul în care o mașină intră în protestatarii pro-avort din Statele Unite

Un argument principal împotriva legii care interzice avortul este faptul că nu dispune de excepții pentru viol sau incest. Singura abatere acceptată de noua legislație este atunci când viața mamei este în pericol. 

Decizia Curții Supreme din SUA de a anula dreptul la avort a generat un val de proteste în toata țara. 

Manifestațiile au fost în mare parte pașnice, deși au fost raportate pagube și drumuri închise temporar în unele orașe. Votul de vineri pentru a impune o lege restrictivă împotriva avortului din Mississippi a fost 6 la 3.

Vezi și: Încă o decizie controversată iscă scandal în Polonia. Autoritățile vor să înregistreze toate femeile însărcinate

Legea împotriva avortului interzice și contracepția de urgență

Trei judecători liberali ai Curții Supreme au luat act de statele care vor interveni rapid pentru a restricționa accesul la avort și au subliniat efectul radical pe care această decizie îl va avea asupra femeilor. 

Republicanii vor interzice de asemenea și accesul la contracepția de urgență, cunoscută ca ,,pilula de a doua zi" și au menționat că legea va sancționa mai degrabă cadrele medicale care oferă astfel de remedii, decât femeile care solicită un astfel de ajutor, notează Washingtonpost.com

Procurorii din mai multe state se opun legii împotriva avortului

Procurorii din 12 state, unde legea împotriva avortului va fi în rigoare, au declarat că nu vor cerceta penal persoanele care caută sau oferă sprijin pentru întreruperea unei sarcini. 

Peste 80 de procurori au semnat vineri o declarație comună prin care subliniază faptul că nu vor interveni în decizia femeilor de a face avort și nu vor sancționa cadrele medicale care oferă astfel de servicii. 

Semnatarii acestei declarații reprezintă aproape 90 de milioane de oameni din 29 de state, teritorii ale SUA și ale Districtului Columbia.

Până duminică, 10 state au interzis mare parte avortul. Cu toate acestea avocații de district din cinci dintre aceste state au declarat că refuză să sancționeze femeile care fac avort. 

John Creuzot, procurorul de district din Dallas, Texas, a declarat vineri că interzicerea avortului contravine libertăților de bază garantate prin constituție. 

Vreau ca femeile din Texas, și mai ales aici, în comitatul Dallas, să fie sigure că politicile mele nu le vor împiedica să caute îngrijirea medicală de care au nevoie”, se spune în declarația lui Creuzot.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net