Administraţia Biden a dat în judecată statul Texas, pentru a bloca interzicerea avorturilor

Ultima actualizare:

    Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acestaFoto: Getty
Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acestaFoto: Getty

Administraţia Biden a dat în judecată joi, 9 septembrie, statul Texas, încercând să blocheze aplicarea unei noi legi care interzice aproape în totalitate avorturile, democraţii fiind îngrijoraţi că dreptul la avort stabilit în urmă cu 50 de ani ar putea fi în pericol.

Curtea Supremă a SUA a permis săptămâna trecută legea din Texas care interzice avortul după aproximativ şase săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să-şi dea seama că sunt însărcinate. Decizia a reprezentat o victorie majoră pentru conservatorii care au încercat să interzică procedura încă de la decizia judecătorească din cazul Roe v. Wade din 1973, care a stabilit dreptul constituţional la avort.

Nu fac excepții cazurile de viol sau incest

Preşedintele Joe Biden a avertizat că legea va provoca un ”haos neconstituţional”, deoarece se bazează pe aplicarea ei de către cetăţeni privaţi, prin intentarea unor procese civile împotriva persoanelor care ajută o femeie să avorteze după şase săptămâni, indiferent dacă este vorba de un medic care efectuează procedura sau de un taximetrist care conduce o femeie la o clinică.

Legea permite persoanelor care dau în judecată să primească recompense de cel puţin 10.000 de dolari şi nu face excepţii în cazurile de viol sau incest, deşi există unele excepţii foarte restrânse pentru sănătatea mamei.

Decizia Curţii Supreme de a nu bloca legea din Texas i-a lăsat pe activiştii pentru drepturile avortului îngrijoraţi de faptul că instanţa, în care conservatorii deţin o majoritate de 6-3, ar putea fi deschisă răsturnării legii Roe atunci când va audia un caz care implică o interdicţie de avort din Mississippi, la sfârşitul acestui an.

Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acesta, încercând să blocheze o măsură a unui guvern al unui stat federal controlat de republicani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net