Al cincilea vaccin anti-Covid, aprobat în Uniunea Europeană. Ce trebuie să ştii despre Nuvaxovid
Al cincilea vaccin anti-Covid a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), luni (20 decembrie). Compania Novavax a primit o ”recomandare pozitivă” pentru punere pe piaţa a serului produs de ea.
Numit Nuvaxovid, vaccinul este al cincilea autorizat în Uniunea Europeană, după Pfizer, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson.
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat, printr-un comunicat, că “a recomandat să se acorde o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului împotriva Covid-19 al Novavax, pentru a preveni Covid-19 la persoane în vârstă de peste 18 ani”.
Eficienţa vaccinului Nuvaxovid, 90%
Conform EMA, eficienţa vaccinului este de 90%, dar nu se ştie ce efecte are în lupta împotriva noii variante Omicron. Reprezentaţi ai companiei au declarat că au început studii pentru a determina cum reacţionează în faţa Omicron.
”Efectele secundare observate în studii ale Nuvaxovid sunt, în general, uşoare şi moderate şi au dipăsut la câteva zile dupăvaccinare”, a mai punctat EMA.
Nuvaxovid, tehnologie similară cu a vaccinului anti-hepatita B
Nuvaxovid are la bază o tehnologie convenţională faţă cea folosită de restul vaccinurile anti-Covid, similară celei folosite în vaccnurile împotriva hepatitei B şi tusei convulsive şi vechi de câteva decenii, larg folosite în lume. Nuvaxovid este un vaccin ”subunitar”, pe bază de proteine, care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.
Vaccinul se administrează în două ture, la trei săptămâni distanţă, şi nu necesită să fie depozitat la temperaturi joase.
Stanley C. Erck, CEO-ul Novavax, a declarant că tehnologia de bază a serului ar putea să îi convingă pe sceptici să se vaccineze, conform euronews.com.
Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze
Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax, pentru 200 de milioane de doze, înainte ca vaccinul să primească aprobarea EMA. Dar compania s-a chinut luni de zile cu întârzieri, care ar fi fost produse de “probleme de producţie”.
Indonezia şi Filipine au autorizat deja vaccinul, iar Japonia a fost de accord să cumpere 150 de milioane de doze.
Novavax încearcă acum să obţină aprobări de la Marea Britanie, India, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
OMS a abrobat o folosire limitată, în cazuri de urgenţă, a vaccinului, săptămâna trecută.