Scenarii sumbre din Danemarca: “Următoarea lună va fi cea mai grea din pandemie”

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Noua variantă Omicron e deja un motiv real de îngrijorare: studiile spun că cei vaccinaţi cu două doze sunt la fel de vulnerabili ca cei nevaccinaţi, iar autorităţile au declarat că un bolnav cu Omicron poate infecta şi trei oameni. În aceste condiţii, întreaga lume se uită înspre o ţară despre care s-a spus că aproape a învins pandemia: Danemarca. Însă veştile de acolo nu sunt deloc bune.

Danemarca are scenarii sumbre privind pandemia din cauza Omicron Foto: AFP
Danemarca are scenarii sumbre privind pandemia din cauza Omicron Foto: AFP

Danemarca era, înainte de apariţia Omicron, considerată ţara care aproape a învins pandemia. În vară, maştile nu mai era obligatorii nicăieri, iar populaţia adultă era vaccinată în proporţie de 90%. Apariţia noii variante a dat totul peste cap, iar oficiali din ţara nordică susţin că de abia acum urmează ce e mai greu.

Cazurile în Danemarca se dublează la două zile

Primele semnale vin din testări. Danemarca este una dintre naţiunile cu cel mai bun sistem de testare pentru infecţiile cu Covid-19. Rezultatele ultimei perioade sunt îngrijorătoare: cazurile cu Omicron se dublează o dată la două zile. Institutul de Stat Serum, cel mai important laborator care se ocupă de Covid, a declarat că a trebuit să adauge o tură de noapte, pentru a face faţă numărului mare de teste care trebuie procesate. Şi, adaugă ei, creşterea va continua, notează washingtonpost.com.

“Următoarea lună va fi cea mai grea din pandemie”, a declarat epidemiologul şef al Institutului Serum, Tyra Grove Krause.

Spitalele, copleşite complet de Omicron

De la apariţia Omicron în Noiembrie, oamenii de ştiinţă şi autorităţile au sperat că, în cel mai bun caz, noua varianta va da doar forme uşoare ale bolii şi noul val va fi mai uşor de controlat. Dar cercetătorii din Danemarca spun că lucrurile vor sta invers: ţările vor fi copleşite de îmbolnăvirile cu Omicron.

Danezii au venit cu mai multe scenarii, şi majoritate spune că, în curând, spitalele din ţara nordică vor avea mai mulţi pacienţi decât au avut vreodată de la începutul pandemiei. “Spitalele vor fi copleşite, nu mă îndoiesc”, a mai declarat Grove Krause.

De ce cele două doze de vaccin nu sunt eficiente în faţa Omicron

Cercetătorul a explicat de ce Omicron e un pas imens înapoi în lupta cu pandemia. Ea a asemuit virusul cu un râu care iese din matcă. Pentru variantele anterioare, vaccinul acţiona ca doi pereţi care protejau sistemul imunitar. Un perete oprea transmiterea infecţiei, al doilea oprea probabilitatea unei forme severe sau a morţii. Ambii pereţi aveau găuri, dar râul nu dădea pe afară.

 Însă Omicron a îndepărtat primul perete. Datele strânse de danezi arată că persoanele vaccinate cu ambele doze sunt la fel de vulnerabile în faţa noii variante ca cele nevaccinate. Cei care au primit doza booster sunt mai protejaţi, dar asta nu înseamnă mult pentru Danemarca: 3 din 4 cetăţeni nu au primit a treia doză, aşa că majoritatea populaţiei e vulnerabilă. Iar acest lucru e valabil şi pentru restul lumii.

În plus, Omicron are o transmitere mult mai accelerată decât Delta, iar asta înseamnă că mare parte din locuitorii Danemarcei va intra în contact cu virusul.

Infectările, cu mult peste cele mai mari cote din pandemie

Cel mai bun scenariu găsit de Grove Krause şi echipa ei, unul puţin probabil, spune că spitalizările zilnice vor ajunge la cele maxime din 2020. În restul scenariilor, ele vor avea o creştere exponenţială. Spitalele din Danemarca, spre exemplu, nu au avut mai mult de 1.000 de pacienţi Covid-19 zilnici noi de la începutul pandemiei. Dar, într-un scenariu moderat, spitalizările zilnice ar putea ajunge la 800 în ianuarie.

Cât despre infectări, Danemarca nu a avut niciodată mai mult de 5.000 de cazuri zilnice. Vineri (17 decembrie), a înregistrat însă 11.000. Previziunile oamenilor de ştiinţă arată că, într-o săptămână, cazurile vor ajunge la 27.000, iar în ianuarie cu mult mai mult.

Danemarca este ţara cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare Foto: AFP
Danemarca este ţara cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare Foto: AFP

Guvernul danez ia măsuri pentru reducerea înbolnăvirilor: restaurantele şi barurile se închid mai devreme, elevii au intrat deja în vacanţa de Crăciun, cinematografele şi muzelele s-au închis. Dar, chiar şi cu un lockdown complet, “lucrurile vor scăpa de sub control”.

Cum se transmite Omicron în comunitate

Danemarca este ţara care testează cel mai mult din lume: testele PCR sunt gratuite pentru cetăţeni şi turişti şi toată lumea primeşte rezultatele în 24 de ore. Aşa că oamenii de ştiinţă văd totul în timp real, spune Arieh Cohen, unul dintre membrii echipei de la Institutul Serum.

Conform lor, rata de spitalizare e mai mică la Omicron decât la Delta. Cu toate acestea, pentru că e un decalaj între detectarea infecţiei şi momentul spitalizării, ei cred că adevăratele rezultate se vor vedea în câteva săptămâni.

Ei au putut observa şi cum s-a transmis Omicron în Danemarca, mai întâi de la pacienţi veniţi din Africa, apoi ca urmare a unor evenimente. Un exemplu dat de ei este al unei petreceri de Crăciun cu 150 de invitaţi, cei mai mulţi vaccinaţi. 71 dintre ei s-au îmbolnăvit cu Omicron.

Cazurile iniţiale de Omicron din Danemarca au fost persoane între 20 şi 29 de ani, un grup cu simptome uşoare şi care ar putea fi ratat de alte ţări care testează mai puţin. Unii cercetători de la Institutul Serum cred că ţara lor e cu două sau trei săptămâni înaintea curentului, dar alţii sunt de părere că acest model (tineri cu formă uşoară) se vede deja în alte ţări şi ajută la transmiterea comunitară.

Problema reală e că aceste date nu duc la măsuri luate de autorităţi. Dacă anul trecut, Danemarca impunea o carantină dură pentru a se asigura că varianta Alpha nu se răspândeşte, acum măsurile luate de guvern sunt confuze şi nu au schimbat evoluţia pandemică.

Soluţia pentru Omicron, un nou tip de vaccin

Anders Fomsgaard, unul dintre cel mai cunoscuţi virusologi din Danemarca, crede că varianta Omicron e legată de un alt virus care a născut o epidemie pe care nu ştim cum să o oprim: HIV. El crede că varianta nou apărută vine tot de la o persoană cu un sistem imunitar compromis, care nu a putut lupta împotriva virusului. Astfel, el s-a putut dezvolta şi muta. Chiar şi în spitalele din Danemarca, unde situaţia e monitorizară, există pacienţi bolnavi de şapte sau opt luni.

Anders Fomsgaard încearcă acum să dezvolte un vaccin care ar viza celulele T şi care nu ar opri infectarea, dar ar opri boala. Avantajul este că vaccin se concentrează pe părţile virusului care nu se pot muta.

Cercetătorul crede că persoanele infectate, multe la număr, for avea o protecţie sporită şi care ar putea transforma virusul într-o ameninţare mult mai mică.

Însă, subliniază el, virusul nu poate fi eradicat. El ar putea trece la rozătoare, de exemplu, şi apoi din nou la oameni. Din punctul lui de vedere, virusul este un geniu în mutaţii, iar singura opţiune e de a-l slăbi cu ajutorul vaccinurilor.

Omicron, varianta dominantă în Danemarca în doar o săptămână

La Institutul Serum, cercetătorii spun că Omicron câştigă un război pe care Delta îl pierdea. Au fost angajaţi 100 de noi oameni, s-au cumpărat 20 de noi maşini pentru teste PCR, s-au făcut noi rezerve de materiale.

Conform datelor actuale obţinute pe 13 decembrie, Omicron reprezenta 26,8% din cazurile noi zilnice. Cu o săptămână în urmă, procentul era doar de 4,9%. “Cu toţii vom fi infectaţi cu Omicron”, crede Arieh Cohen.

Omicron ar putea fi majoritară în Europa în ianuarie

Varianta este dominantă şi în Londra, iar Centrul de Control al Boli din Europa susţine că va deveni principila varianta în întreg continentul în ianuarie sau februarie. Statele Unite al Americii se pregătesc şi ele de un val imens de spitalizări.

În România, doctorul Octavian Jurma a declarat că ”Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 şi debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam. Nu exista nimic care sa oprească acest debut în România".

Dar scenariile fac predicţiile doar pentru câteva săptămâni, iar ceea ce urmează după lunile de iarnă nu se ştie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net