Raed Arafat, avertisment despre Omicron: "Un bolnav poate infecta și trei"

Ultima actualizare:

Varianta Omicron este un pericol real şi pentru ţara noastră, iar numărul de îmbolnăviri poate exploda în orice clipă, a explicat Raed Arafat, vineri (17 decembrie).

Raed Arafat foto: gov.ro
Raed Arafat foto: gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat, la TVR, că riscul de a avea un val uriaș de infectări cu noua variantă Omicron este crescut, pentru că tulpina este mult mai transmisibilă decât altele. Astfel, un bolnav poate infecta chiar trei, în condiţiile în care un pacient cu Delta infecta un om jumătate, doi.

„Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta și trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, și așa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile”, a declarat Raed Arafat, notează libertatea.ro.

Valul provocat de Omicron, presiune nouă pe spitale

Şeful DSU a mai atenţionat că, deşi îmbolnăvirile nu vor fi neapărat critice, ele vor pune presiune pe sistemul medical.

 „Valul Omicron poate să fie diferit față de valurile trecute. Luăm în calcul posibilitatea să apară mai multe cazuri care nu sunt neapărat critice, dar să fie numărul lor mare și să necesite inclusiv tratamente și abordări, nu numai la medicii de familie, inclusiv la Primiri Urgențe. Este posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen și necesită tratamente avansate, având în vedere numărul mai mic de vaccinați”, a spus Raed Arafat.

Omicron a intrat în faza de transmitere comunitară

Până în prezent, în România au fost confirmate 11 cazuri de infecție cu Omicron. Ultimele trei, primele confirmate la Institutul Matei Balş din Capitală, au fost descoperite miercuri, 15 decembrie. Una dintre pacientele cu Omicron este o femeie din Bucureşti care nu a fost plecată din ţară, iar alta doar a intrat în contact cu un om venit din Marea Britanie, iar medicii au concluzionat că vorbim deja de transmitere comunitară

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net