Tulpina Omicron, ritm de răspândire fără precedent. A întrecut Delta
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis un mesaj alarmant. Acesta a declarat că nicio altă variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit la fel de repede ca tulpina Omicron.
Șeful OMS a avertiat că vaccinurile nu sunt de ajuns pentru ca o țară să iasă din criza sanitară în acre se află. Acesta a spus că este ca toate celelalte măsuri anti-Covid să fie respectate cu sfințenie. Purtarea măștilor, distanța socială, aerisirea camerelor rămân în continuare pași esențiali pentru împiedicarea contaminării cu SARS-CoV-2.
„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (...) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
Crește și numărul spitalizărilor
În afară de infecțiozitatea mai mare, crește și numărul spitalizărilor, mai ales în rândul tinerilor de 15-30 de ani, spune și doctorul Octavian Jurma: „Până acum, în valul Delta, nu prea regăseam tinerii prin spitale. O variantă cu 50% mai infecțioasă este mai periculoasă decât una cu 50% mai virulentă."
Aceste creșteri sunt acum confirmate și în țările din Europa cu rată mare de vaccinare, astfel încât premierul Marii Britanii, Boris Johnson, anunță că "nimeni nu trebuie să mai aibă vreun dubiu că vine un val năprasnic”.
Încă mai avem speranțe că Omicron e mai blând, că numărul deceselor va fi mai scăzut, deși, în Anglia, deja a fost anunțat și primul deces al unui pacient infectat cu noua variantă de COVID.
77 de țări au cazuri de Omicron
Până la acest moment, 77 de țări au înregistrat cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron, însă OMS spune că numărul ar putea fi mult mai mare.
"77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că tulpina se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă", a mai adăugat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.
Țările nordice spun că Omicron ar putea depăși răspândirea variantei Delta în doar câteva zile, fiind mult mai contagioasă.
În Danemarca, în ultima săptămână, numărul cazurilor noi a crescut cu mai mult de 50%, iar norvegienii se tem că, dacă nu sunt respectate restricțiile, după Revlion ar putea număra între 90.000 și 300.000 de cazuri, se arată într-un articol din New York Times.
Testările din Danemarca au arătat că infectările cu Omicron se dublează ca număr la fiecare două zile, mult mai repede decât Delta. Danezii au pus la cale o testare riguroasă, ce depistează mutații-cheie existente numai la noua variantă.