Alegeri SUA 2020. De ce întârzie atât de mult anunțarea câștigătorului
Vineri, 6 noiembrie, numele noului președinte al SUA este în continuare necunoscut. La trei zile după ziua alegerilor, rezultatele din cinci state se lasă încă așteptate, o situație destul de neobișnuită. În tot acest timp, cei mai importanți doi candidați, republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, revendică, fiecare, victoria.
În SUA, numele învingătorului în alegerile prezidențiale este cunoscut, de obicei, înainte de anunțul oficial referitor la rezultatele din fiecare stat. Jurnaliștii atribuie statele – și, deci, marii electori – unui candidat sau altuia, atunci când previziunile sunt destul de sigure, scrie Le Figaro. Când unul dintre candidați adună cei 270 de electori pentru alegerea în funcția de președinte, numele său este făcut public. De obicei, acest nume se detașează chiar în seara alegerilor, dar anul acesta, rezultatul este în continuare strâns și la trei zile după alegeri.
Distanța mică dintre candidați întârzie rezultatul
Numărarea voturilor a durat dintotdeauna mult în SUA, numai că, la scrutinurile precedente, distanța mare dintre principalii candidați le-a permis jurnaliștilor să desemneze câștigătorul cu mult înaintea anunțului oficial.
Alegerile din 2020 se remarcă prin distanța foarte mică dintre Donald Trump și Joe Biden – în Georgia, de exemplu, numai 900 de voturi îi despărțeau pe cei doi vineri la prânz. Diferențele foarte mici dintre cei doi în mai multe state-cheie i-au împiedicat pe jurnaliști să se pronunțe asupra câștigătorului.
Aproape 64 de milioane de americani au votat prin corespondență în 2020
Pentru a evita cozile din fața secțiilor de votare în contextul pandemiei de coronavirus, mai multe state au recomandat votul prin corespondență. Aproape 64 de milioane de americani și-au exprimat votul în acest fel, adică dublu față de ce s-a întâmplat în 2016.
Problema este că autoritățile nu au fost pregătite să răspundă eficient acestui aflux de voturi la distanță. ”Este important ca oamenii să înțeleagă că votul prin corespondență este ceva nou pentru Nevada și că procesul de numărare a voturilor va decurge mai lent”, a explicat Joe Gloria, din comitatul Clark, Nevada. Pentru anumăra voturile trimise prin poștă, e nevoie de triere, desfacerea plicurilor, verificarea semnăturilor și abia apoi urmează înregistrarea votului.
Conform presei americane, cel mai mult au votat prin corespondență electorii democrați, considerați mai scrupuloși în privința regulilor menite să reducă răspândirea infecției cu noul coronavirus.
Acesta este moticul pentru care scorul obținut de Joe Biden crește de la o zi la alta, pe măsură ce sunt înregistrate voturile prin corespondență.
Citește și:
Legislația diferă de la un stat la altul în privința numărării voturilor
În SUA, fiecare stat are propriile legi și propriile metode de numărare a voturilor. Astfel, mai multe state, printre care Florida sau Ohio, au autorizat numărarea voturilor exprimate anticipat și prin corespondență înainte de 3 naoiembrie și astfel au putut anunța rezultatul mai devreme.
Alte state însă, precum Michigan, Wisconsin sau Pennsylvania, nhu permit numărarea voturilor decât începând din ziua alegerilor. Acesta este motivul pentru care rezultatul din Pennsylvania nu este cunoscut nici vineri seară.
Citește și: