Am putea rămâne fără curent luni de zile! S-ar putea produce o furtună solară care ar schimba complet omenirea

Au fost descoperite mai multe indicii ale celei mai mari furtuni solare, în Alpii francezi. Comparând inelele a 140 de copaci îngropați pe malul unui râu francez, cercetătorii estimează că a avut loc acum 14.300 de ani. Experții atrag atenția și spun că dacă ar avea loc o furtună solară similară, în zilele noastre, ar fi o catastrofă pentru tehnologia modernă.  Ar putea să distrugă sistemele de telecomunicaţii şi sateliţii. Să cauzeze pene masive de curent şi pagube de miliarde de euro.

Ce pagube ar crea o furtună solară în zilele noastre Foto: Pixabay.com
Ce pagube ar crea o furtună solară în zilele noastre Foto: Pixabay.com

Cea mai mare furtună solară identificată vreodată

Trunchiurile de arbori în cauză sunt subfosile (rămăşiţe al căror proces de fosilizare nu este complet) conservate pe malurile râului Drouzet, în apropiere de Gap, Franţa, care au înregistrat o creştere fără precedent a nivelului de radiocarbon în acea perioadă, scrie Digi24.ro.

Ce ar însemna o furtună solară în zilele noastre

Vârful de radiocarbon a fost provocat de cea mai mare furtună solară identificată vreodată, potrivit echipei de oameni de ştiinţă francezi şi britanici care au publicat descoperirea în Philosophical Transactions of the Royal Society A, potrivit EFE, preluată de Agerpres. O furtună solară similară în zilele noastre ar fi catastrofală pentru tehnologia modernă, putând să distrugă sistemele de telecomunicaţii şi sateliţii, să cauzeze pene masive de curent şi pagube de miliarde de euro.

Cum a fost făcută cercetarea 

Pentru cercetarea sa, echipa a secţionat fragmente de buşteni şi a comparat lăţimea inelelor fiecăruia pentru a crea o cronologie care le-a oferit informaţii despre schimbările de mediu din trecut şi le-a permis să măsoare radiocarbonul într-o perioadă necunoscută de activitate solară. Apoi au comparat nivelurile de radiocarbon din trunchiuri cu cele de beriliu, un element chimic găsit în carote de gheaţă din Groenlanda.

Radiocarbonul este produs în mod constant în atmosfera superioară printr-un lanţ de reacţii iniţiate de razele cosmice, a reamintit autorul principal al cercetării, Edoudard Bard de la College de France.

Ce transmit oamenii de știință

Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce cauzează astfel de furtuni solare extreme, cât de des se pot produce sau dacă pot fi prezise în vreun fel. Prin urmare, ei avertizează asupra importanţei înţelegerii acestor fenomene pentru a ne proteja în viitor infrastructurile globale de comunicaţii şi energie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net