Ambasada SUA din Irak, atacată cu rachete. Doi civili au fost răniți

14 ianuarie 2022

Un atac cu cel puţin patru rachete a fost lansat joi (13 ianuarie), spre sediul Ambasadei Statelor Unite din Irak, situată în Zona Verde, un perimetru ultrasecurizat din Bagdad. Informația a fost confirmată de oficiali americani. O femeie și o minoră au fost rănite în incident, a anunțat armata irakiană.  

article img
Aceasta este Ambasada SUA din Bagdad foto: AFP

Trei dintre rachetele lansate joi au căzut în curtea Ambasadei SUA, iar a patra a lovit o școală aflată într-o zonă rezidenţială din apropiere. Două persoane, o femeie și o fată, au fost rănite, a transmis armata irakiană, conform adevarul.ro.  Personalul Ambasadei SUA este în afara oricărui pericol, au confirmat oficiali americani, pentru CNN.

”Ambasada SUA a fost atacată în această seară (n.red: 13 ianuarie) de un grup de teroriști care a vrut să submineze securitatea din Irak și relațiile cu SUA. Astfel de atacuri sunt un asalt nu doar asupra misiuniulor diplomatice, ci și asupra suveranității irakiene”, au transmis oficiali din cadrul Ambasadei.

Armata irakiană a numit atacul un gest de lașitate care a avut ca țintă ”rezidenți nevinovați ai Zonei Verzi din Bagdad și de la sediul misiunii diplomatice”.

Reacția președintelui Irakului, după atacul de la Ambasada SUA

Președintele țării, Barham Salih, a condamnat atactul: ”Atentatele asupra misiunilor diplomatice și asupra civililor sunt acte teroriste criminale, care lovesc interesele Irakului și dăunează reputației sale internaționale”.

Rachetele au fost lansate din zona Dora, situată la periferia Bagdadului. Ambasada SUA şi-a activat sistemul antirachetă de tip C-RAM în timpul atacului. În Zona Verde din Bagdad se află mai multe amdasade și sedii ale guvernului irakian.

Mai multe atacuri asupra misiunilor SUA, în ultimele săptămâni

Forțele de ordine investighează acum incidentul. Este unul din o serie lungă de atacuri cu rachete şi drone care au avut loc în ultimele două săptămâni asupra obiectivelor SUA din Irak.

Săptămâna trecută, baze militare SUA din Irak și Siria au fost atacate, dar nu au exista morți. Oficialii americani cred că atacurile au legătură cu împlinirea a doi ani de la raidul aerian american soldat cu moartea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran, şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, liderul unui grup militant pro-iranian.