America, între război de stradă și lansări spațiale
Haos total în SUA! Peste 100 de oraşe americane de pe întreg teritoriul au fost cuprinse de un val de proteste violente. De patru zile, comunităţile afro-americane cer dreptate pentru moartea lui George Floyd, care a pierit în timpul arestării din 25 mai. Reacţia lui Donald Trump a surprins pe toată lumea.
În plină epidemie de coronavirus, care a făcut peste 106.000 de morţi şi a contaminat 1,8 milioane de americani, SUA se confruntă cu noi probleme. Arestarea din 25 mai a lui George Floyd (46 de ani) din Minneapolis, Minnesota, soldată cu decesul acestuia, a dezvăluit furia mulţimilor. Floyd a murit după ce agentul de poliţie Derek Chauvin (44 de ani) i-a presat gâtul cu genunchiul timp de 9 minute, în timp ce era încătuşat.
Chauvin a fost pus sub acuzare de omor involuntar încă de vineri, dar asta nu a oprit mulţimea furioasă care protestează de cinci zile, se luptă cu poliţia şi vandalizează sedii de poliţie şi magazine. Şase persoane au murit, printre care şi un poliţist, şi alte zeci au fost rănite în timpul ciocnirilor de stradă care au dus la declararea stării de alertă la nivel naţional. Reacţiile preşedintelui Donald Trump însă au pus gaz pe foc.
În legătură cu protestele de stradă, Trump a postat pe contul lui de Twitter o afirmaţie în care spunea că atunci când ”încep vandalizările, începe să plouă cu gloanţe”. Cenzurarea afirmaţiei de către reţeaua de socializare l-a făcut pe liderul de la Casa Albă să semneze un ordin executiv împotriva reţelelor de socializare prin care le limita dreptul de a cenzura libertatea de exprimare. SpaceX şi NASA au reuşit sâmbătă, 30 mai, să lanseze cu succes doi astronauţi pe orbita Pământului. Aceasta e o premieră absolută fiind prima colaborare a organizaţiei guvernamentale cu o companie spaţială privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la doar 12 minute după ce capsula Dragon Crew cu Bob Behnken şi Doug Hurley la bord a ajuns la limita atmosferei terestre, racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe barja ”O course I still love you!” aflată pe ocean.
Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde va executa mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Staţiei Spaţiale Internaţionale unde a andocat ieri, la ora 17:30 (ora României). Lansarea a fost urmărită de preşedintele Donald Trump şi de miliardarul Elon Musk. Space X a semnat un contract de trei miliarde cu NASA şi s-a angajat că va realiza şase zboruri cu astronauţi americani. Iniţial, lansarea trebuia să aibă loc miercuri, dar condiţiile meteorologice nefavorabile (vânturi puternice şi descărcări electrice) au dus la amânarea evenimentului. Bob Behnken şi Doug Hurley vor face mai multe teste în spaţiu cu Dragon Crew şi se vor întoarce pe Terra înainte de luna septembrie.
Între timp, Donald Trump se ceartă cu toată lumea
În loc să facă declaraţii legate de moartea lui Floyd, Trump a ţinut vineri un discurs de la Casa Albă în care anunţa retragerea totală a SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, impunea restricţii diplomatice severe Chinei pe care o acuza că a îmbolnăvit planeta şi a muşamalizat amploarea şi pericolul reprezentat de COVID-19.
Trump a subliniat dur că ”virusul chinezesc a fost creat pentru export pentru că nici o altă provincie chineză în afară de Hubei nu a fost contaminată la fel de grav precum SUA, Italia sau Spania”. Prezent la lansarea rachetei SpaceX Falcon 9 şi a capsulei Dragon Crew de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, Trump a încercat să aplaneze conflictul legat de moartea lui Floyd. El a precizat că ”justiţia îşi va face datoria” şi îndemna la calm şi stabilitate. Aflat în plină campanie electorală pentru alegerile din 3 noiembrie, Donald Trump este presat să facă faţă atacurilor venite din partea guvernatorilor şi primarilor democraţi care îl susţin pe contracandidatul lui, Joe Biden. Gafele de comunicare ale liderului american din ultima vreme au fost puse pe seama acestei presiuni de analiştii politici americani şi francezi.