Angajații din Italia vor primi al 14-lea salariu. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Ultima actualizare:

Angajații din Italia primesc al 14-lea salariu numit și "Quattordicesima". Acesta se calculează în funcție de salariul brut. Și pensionarii primesc bani în plus. Plată este acordată în fiecare an în iulie sau în decembrie și se oferă celor care au peste sau 64 de ani, scrie adevărul.ro. 

Cine primește al 14-lea salariu Foto: Pexels
Cine primește al 14-lea salariu Foto: Pexels

Quattordicesima - al 14-lea salariu în Italia 

„Quattordicesima” sau al 14-lea salariu în Italia, reprezintă un salariu adițional acordat anumitor categorii de angajați și pensionari, în funcție de anumite criterii și limite de venit. Spre deosebire de al 13-lea salariu, care este acordat tuturor angajaților, „quattordicesima” este specificat în contractele colective naționale de muncă cine sunt beneficiarii. 

Trebuie subliniat că în sectorul public nu este prevăzută această plată. Lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.

Plata se acordă în iunie sau decembrie

Cu privire la pensionari, această plată este acordată în fiecare an în iulie sau în decembrie și se oferă celor care au peste sau 64 de ani. Legislația actuală prevede că pensionarii care primesc mai mult de 18.000 de euro pe an din pensie nu vor primi „quattordicesima”.

Pentru pensionari, această plată poate varia de la 366 la 655 de euro și este garantată celor care primesc: pensie pentru limită de vârstă, de pensionare, anticipată, obișnuită de invaliditate; de urmaș.

În ce sectoare de activitate se oferă al 14-lea salariu 

Pot beneficia de al 14-lea salariu toți angajații care au prevăzut acest lucru în mod explicit în contract, în special în anumite sectoare. Acest salariu suplimentar este acordat mai ales următoarelor sectoare de muncă: sectorul terțiar (de servicii), comerț, turism, sectorul alimentar, chimie, transport și logistică și sectorul de curățenie. Acesta este prevăzut și pentru salariații din farmaciile private, angajații de la Poste Italiane și pentru cei angajați în servicii de supraveghere privată și fiduciare.

Cum se calculează „quattordicesima”

În general, „quattordicesima” se calculează în funcție de salariul brut al angajatului. Pentru a calcula suma exactă, va trebui să împărțiți salariul brut anual la 12. Suma finală pe care o va primi angajatul va fi cea care va rezulta după ce se deduc taxele și impozitele.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net