Așa arată acum locurile care în urmă cu un an erau invadate de refugiați
Anul 2015 va rămâne în istoria recentă drept anul crizei imigranților. Peste un milion de refugiați au ajuns în Europa numai pe mare, conform informațiilor oferite de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR). Imaginile cu zecile de mii de oameni la granițele statelor europene sunt greu de uitat.
Slovenia, orașele de graniță ale Ungariei, gara din Budapesta, totul părea invadat de refugiații care traversaseră ilegal Mediterana până în Grecia și se îndreptau spre țările din vestul Europei.
“Una din doua persoane care au traversat Meditarana în 2015 - adică o jumătate de milion de oameni - a fost un sirian care încerca să fugă de războiul din țara sa. Afganii au fost în procent de 20%, iar irakienii de 7%”, au precizat UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrații.
Primiți inițial cu entuziasm de populația impresionată de drama umanitară, refugiații au provocat în scurt timp tensiuni între statele europene, din cauza cotelor de refugiați pe care fiecare țară trebuia să-i găzduiască.
Valul de atacuri teroriste care a lovit Europa în 2016 este privit, de asemenea, de o parte a opiniei publice ca o consecință a numărului mare de refugiați care au intrat în țările europene fără o verificare prealabilă a identității lor.
La un an distanță, locurile care erau înțesate de refugiați sunt acum pustii. Imaginile surprinse sunt impresionante.