Bieții oameni! Venezuelenii fug din țară din cauza foametei. În Brazilia, la graniță, sunt întâmpinați de armată
Venezuela se confruntă cu o criză umanitară de proporții! Dezastrul în care se află această țară i-a determinat pe oameni să își ia strictul necesar și să fugă. Exodul venezuelenilor, spun specialiștii, va fi mai mare decât cel provocat de criza războiului din Siria!
De parcă nu ar fi fost de-ajuns, un cutremur de magnitudinea 7.3 zguduia săptămâna trecută coasta de nord-est a Venezuelei. Pe lână economia devastată și haosul politic, țara se mai confruntă cu zeci de alte șocuri. Un site de satiră scria despre cutremur că s-a produs deoarece o placă tectonică voia și ea să plece din Venezuela. O glumă amară care arată criza umanitară cu care se confruntă această țară: mii de oameni caută să plece din Venezuela în fiecare zi!
Conform cifrelor oferite de ONU, aproape 2.3 milioane de venezueleni, adică 7% din populație, și-au părăsit locurile natale și au emigrat. Alte organizații non-guvernamentale indică cifra de 4 milioane.
Exodul venezuelenilor este consecința disperării în care a fost adusă această țară de dictatorul Nicolas Maduro. O țară bogată în resurse de hidrocarburi a fost sărăcită și redusă la nivelul Epocii de Piatră. Nu se găsesc alimente, medicamente, spitalele sunt devastate, boli care au fost eradicate au reînceput să apară iar inflația a ajuns la 1.000.000%!!! ONU spune că aproape 1.3 milioane de refugiați venezueleni sufereau de malnutriție!
Brazilia trimite armata la graniţa cu Venezuela după ce mii de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza situaţiei economice
Brazilia a anunţat că îşi trimite armata pentru a menţine ordinea la graniţa cu Venezuela iar Peru a declarat stare de urgenţă, după ce mii de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice, scrie Reuters.
În Brazilia, preşedintele Michel Temer a semnat un decret prin care este trimisă armata în statul de graniţă Roraima. El a declarat că decizia are ca scop menţinerea ordinii şi siguranţa migranţilor.
Mai devreme luna aceasta, mai mulţi brazilieni au atacat migranţii venezueleni dintr-un oraş de graniţă.
De cealaltă parte, în Peru, a fost declarată stare de urgenţă pentru 60 de zile, autorităţile făcând referire la „un pericol iminent” pentru sănătate şi igienă. Decretul nu oferă mai multe detalii dar autorităţile s-au arătat îngrijorate anterior privind răspândirea bolilor cum ar fi pojarul sau malaria de la imigranţi.
ONU a avertizat că situaţia va ajunge către „un moment de criză” comparabil cu criza refugiaţilor din Europa. Temer a dat vina pe guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro pentru criza migranţilor.
„Problema Venezuelei nu mai este una de politică internă. Este o ameninţare la armonia întregului continent”, a declarat el. Oficiali importanţi privind imigraţia din Peru, Columbia şi Brazilia s-au întâlnit în capitala Columbiei, Bogota, pentru a discuta despre felul în care s-ar putea gestiona situaţia.
În Columbia, trăiesc în prezent aproape un milion de venezueleni iar peste 400.000 locuiesc în Peru, au comunicat cele două ţări după întâlnirea de marţi. Doar 178.000 dintre cei din Peru locuiesc legal.
Columbia şi Peru au anunţat că vor coopera şi vor distribui informaţiile despre migranţi într-o bază de date comună.
Maduro a avertizat migranţii că vor da peste condiţii grele în străinătate şi i-a invitat să se întoarcă acasă. Marţi, Venezuela a anunţat că a repatriat 89 de cetăţeni care migraseră în Peru, dar s-au întors după ce au fost victimele unui „tratament crud”.
„Au ascultat apelurile din afară... şi tot ce au găsit în Lima a fost rasism şi persecuţie”, a declarat Maduro.
Miniştrii de Externe din Ecudaor, Columbia şi posibil Peru şi Brazilia se vor întâlni în Ecuador săptămâna viitoare pentru a discuta despre migranţii din Venezuela, conform lui Christian Kruger, şeful agenţiei de migraţie a Columbiei.