Bilanţul seismului din Nepal: Aproape 2000 de morţi şi 4.625 de răniţi
Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 1.900 de morţi. 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.
Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 1.910 morţi şi 4.625 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitala Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.
Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.
Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.
India şi China au trimis echipamente medicale şi salvatori
În condiţiile în care Guvernul nepalez este copleşit de situaţie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane. În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 44 de persoane au murit în India şi alte 17 în regiunea autonomă chineză Tibet.
Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare. Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse.
Salvatorii, unii purtând măşti pe faţă din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supravieţuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz. Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.