Blocaţi în Mongolia din cauza ciumei!

Ultima actualizare:
Autorităţile au cerut ca în  toate spitalele să fie purtate  echipamente speciale
Autorităţile au cerut ca în toate spitalele să fie purtate echipamente speciale

Credeaţi că ciuma a rămas doar în cărţile despre istoria Evului Mediu? Greşit! ”Moartea neagră” a lovit din nou, în oraşul Ulgii, din Mongolia. Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au închis graniţele, iar câteva grupuri de turişti au rămas blocate pentru cel puţin 21 de zile la hotelurile unde erau cazate. Deşi pare un scenariu de film, totul a pornit de la o marmotă.

Mai mulţi turişti din SUA, Olanda, Elveţia, Germania şi Suedia nu vor uita niciodată vacanţa din Mongolia. Dornici de distracţie în ţinuturi ciudate, oamenii s-au trezit în mijlocul unei crize uriaşe de sănătate publică: un focar de ciumă bubonică. Alerta a izbucnit zilele trecute, după ce două persoane au murit din cauza teribilei maladii, care ucide în 24 de ore. Ipoteza vehiculată cel mai des este aceea că victimele, un bărbat de 37 de ani şi soţia sa, de 35 de ani, care era şi însărcinată, au mâncat rinichi de marmotă, iar animalul era infestat, scrie ziarul englez “Daily Mail”. După ce au consumat carne de marmotă, cei doi s-au simţit rău şi au ajuns la un spital din regiunea Ulgii. Bărbatul a murit pe 27 aprilie, iar femeia a murit trei zile mai târziu, lăsând în urmă patru copii orfani.


    Autorităţile au cerut ca în  toate spitalele să fie purtate  echipamente specialeFoto: Profimedia
Autorităţile au cerut ca în toate spitalele să fie purtate echipamente specialeFoto: Profimedia

Aproximativ 158 de persoane au fost supuse unei supravegheri medicale amănunţite, iar autorităţile verifică toate avioanele care decolează de pe aeroportul din Ulan Bator, dar mai ales zborurile ce aterizează din direcţia Bayan, Ulgii şi Khovd, zona în care cuplul s-a îmbolnăvit. Pasagerii acestor zboruri sunt întâmpinaţi de experţii în costume anti-contaminare.  Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al provinciei Bayan-Ulgii a transmis că „rezultatele preliminare ale testelor arată că ciuma bubonică a provocat moartea celor două persoane”, fiind declarată carantină pe termen nedefinit. 

«Credeam că e doar în cărţile de istorie»

Turiştii au rămas blocaţi în hoteluri şi se protejează cu măşti speciale. ”Pare ceva suprarealist. Credeam că este o boală despre care citim doar în cărţile de istorie”, a scris o turistă. Toţi aşteaptă veşti de la autorităţi legate de ziua în care vor putea părăsi oraşul Ulgii. Până atunci, se îmbărbătează cântând şi se filmează, pentru a avea cât mai multe amintiri din vacanţa prelungită fără voia lor.

Cum se transmite

Ciuma este o boală bacteriană răspândită de puricii care trăiesc pe rozătoare sălbatice, cum ar fi marmotele. Boala poate ucide un adult în mai puţin de 24 de ore dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În secolul al XIV-lea, circa 50 de milioane de persoane au fost victimele ”morţii negre”, cum a fost denumită ciuma bubonică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net