Bomba ecologică din Olanda. Motivul pentru care cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa va fi închis: „Pământul sare în sus ca budinca”

Ultima actualizare:

Situație critică în Olanda, unde se află cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa. Autoritățile vor să-l închidă. Motivul? În urma extracției de gaze naturale din Groningen se produc seisme care pot fi din ce în ce mai dese, afectează casele oamenilor și, de asemenea, siguranța lor.

Gaze naturale arse FOTO Shutterstock jpg

Așadar, până la 1 octombrie 2024, zăcământul Groningen din Olanda va fi închis definitiv, susține Financial Times (FT), care citează oficiali guvernamentali. Extracția de gaze naturale din acea zonă s-a făcut timp de mai multe decenii, fiind și cel mai mare zăcământ din Europa, chiar dacă în 2010 a fost redusă intens activitatea, în urma cutremurelor care au avut loc în zona, seisme provocate din cauza extracției de gaze naturale.

Citește și: Prețul gazelor naturale, la cel mai ridicat nivel din 2008!

Dată fiind situația economică la nivel mondial, iarna ce urmează, dar mai ales lipsa aprovizionării cu gaze naturale în urma invadării Ucrainei de către Federația rusă, este posibil ca zăcământul Groningen să rămână în continuare operațional, cu mențiunea că autoritățile vor continua să monitorizeze situația și să o țină sub control, a declarat pentru FT Hans Vijlbrief, secretar de stat în Ministerul Minelor.

Zăcământul Groningen se află aproape de graniţa cu Germania și produce o fracţiune din capacitatea sa, iar potrivit studiilor, conține aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de gaz – suficient pentru a acoperi importurile Europei din Rusia timp de trei ani – îngropați sub un sol argilos moale, care are caracteristica nefericită de a amplifica activitatea seismică, scria în vara anului trecut The Guardian, scrie adevărul.ro.

În acest moment există o anchetă în derulare pentru a stabili dacă fostul Executiv a ascuns faptul că extragerea gazelor a provocat cutremure. Raportul va fi publicat luna viitoare.

Oamenii cer disperați o reducere considerabilă a producției de gaze naturale, mai ales că numărul cutremurelor a crescut semnificativ în ultimii ani. Astfel că, din 90 până în 2013, s-a triplat numărul de cutremure. În anii 1990 au fost semnalate până la 110 cutremure, însă între anii 2000 și 2013 numărul cutremurelor a ajuns la 500.

Motivul pentru care extracția gazelor provoacă cutremure

În urma extracției de gaze gaze naturale de sub pământ se formează spații goale, astfel că acest lucru duce la provocarea cutremurelor de mici dimensiuni, însă continuarea producției poate duce la cutremure mult mai mari.

Potrivit oamenilor și presei olandeze, în timpul cutremurelor, pământul „sare în sus ca budinca”. În Huizinge, un cutremur cu magnitudinea 3,6 a afectat proprietăți locale în 2012 și temerile de „cel mare” – un cutremur cu magnitudinea 5 sau mai mult – sunt răspândite.

Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), care conduce domeniul, a fost fondată de Shell și ExxonMobil. S-a ocupat istoric de multe dintre plângeri, dar în 2017 guvernul olandez a preluat conducerea.

Compania nu a comentat cazuri individuale, dintre care unele sunt gestionate de diferite agenții, dar a acceptat că s-au făcut greșeli. Inițial, „tratarea cererilor a fost prea lentă și, din cauza numărului mare de cereri, atenția nu a mai fost concentrată asupra persoanelor care aveau cea mai mare nevoie”, a spus un oficial.

Oficialii au spus că „din 1993, NAM a recunoscut că producția de gaz poate duce la activitate seismică care poate provoca daune caselor”. Dar ei au mai subliniat că „nivelul producției din Groningen este stabilit de ministrul afacerilor economice și climei, nu de NAM ca operator de teren. Ministerul este singurul responsabil pentru securitatea aprovizionării”.

În nordul Olandei se află cel mai important zăcământ de gaze naturale din Uniunea Europeană, care reprezintă două treimi din producţia de gaz din Olanda, al zecelea producător mondial, potrivit agenţiei americane de informaţii privind energia (EIA).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net