BREXIT: Britanicii decid azi dacă rămân în UE. Referendumul ține toată Europa cu sufletul la gură
Joi (23 iunie) este o zi decisivă pentru viitorul Uniunii Europene. Britanicii își vor exprima dorința cu privire la ieșirea sau rămânerea în familia celor 28 de state membre ale UE. În jur de două milioane de britanici s-au înregistrat pe listele electorale încă din decembrie 2015, numărul potențialilor alegători ajungând la 46,5 milioane.
UPDATE 14:11 Ultimele sondaje arată că tabăra celor care își doresc să rămână în Uniunea Europeană conduce cu 55%, față de 45% reprezentând voturile celor care vor să iasă din UE.
Urnele se vor deschide la ora locală 7:00 (9:00 ora României) și se închid la 22:00 (00:00 ora României). Vom ști rezultatele oficiale abia vineri (24 iunie). Ultimele sondaje de opinie arătau un ușor avantaj al taberei care își dorește ca Marea Britanie să rămână în Europa, însă nimeni nu se grăbește să facă un prognostic.
Campania dusă de cei care au promovat rămânerea în UE s-a bazat, în principal, pe frică. Argumentele aduse au fost de temă financiară, britanicii fiind avertizați că vor fi mai săraci fără europeni. Analiștii sunt și ei de aceeași părerere.
Tinerii vor să rămână în UE, vârstnicii vor BREXIT
Pe de altă parte, cei care își doresc ca Brexit să aibă loc au promovat, în mare parte, mesaje populiste. Britanicii au fost sfătuiți să ia cârma în mână și să se despartă de europeni. Moartea deputatei Jo Cox, care a fost ucisă pe 16 iunie, a stârnit panică, dar și furie printre alegători. Cel mai probabil, campaniile taberelor pro și anti-Brexit nu au schimbat părerea alegătorilor, ci le-au confirmat britanicilor ceea ce știau deja, notează The Independent.
Indiferent de sondaje, în acest moment istoric, ambele tabere sunt umăr la umăr, iar experții consideră că prezența la vot va fi absolut crucială. Cei mai mulți britanici are susțin rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană sunt tineri, însă nu au un istoric vast în privința participării la vot. Cei vârstinici, care sunt și mult mai prezenți la urne, vor ieșirea din Uniune.
BREXIT: Consecințe
Sondajele de opinie favorabile taberei europene au readus optimismul pe piețele financiare europene, iar lira sterlină și bursele au rămas stabile. Analiștii avertizează că părăsirea spațiunui european ar fragiliza considerabil economia britanică, de asemenea, se vorbește și de dezintegrarea Regatului Unit al Marii Britanii, în cazul în care iese din familia UE.
De asemenea, se vorbește de o prăbușire masivă a lirei în cazul Brexit, mai mult decât devalorizarea din 1992. Se preconizează că în ziua următoare referendumului, vineri (24 iunie, lira fie se va prăbuși la cel mai redus nivel din ultimele trei deceni, fie va crește la cel mai ridicat nivel din acest an, relatează profit.ro.
O depreciere de peste 20% a lirei ar aduce moneda britanică, în mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro. După Brexit, fluxul capital s-ar inversa, mai ales în cei doi ani de incertitudini, în care Marea Britanie își va negocia ieșirea din Uniunea Europeană.
În cazul BREXIT, britanicii își vor negocia ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din UE în baza Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. Termenul limită este de doi ani, termen ce ar putea fi extins cu consimțământul unanim al celorlalte 27 de state membre ale UE.