California, îngropată la un metru sub nămeți ! E cea mai înzăpezită lună din istoria SUA
Ninsori record în America! Nord-vestul SUA e a continuat să fie lovit și luni de ninsori abundente, fără precedent, cu aproape un metru de zăpadă căzută în 24 de ore pe unele vârfuri din California. Potrivit AFP, luna decembrie a acestui an este cea mai înzăpezită din istorie.
Luni, în zona centrală a lanţului muntos Sierra Nevada s-au depus nu mai puțin de 492 cm de zăpadă. Este un record care îl depășește pe cel din anul 1970, când, în cursul lunii decembrie s-au depus 455 cm.
"Nu ne aşteptam la o iarnă atât de bogată în ninsori”, a spus Andrew Schwartz, conducătorul laboratorului specializat de la Universitatea Berkeley. „În sfârşit, avem mult mai multă zăpadă decât ne aşteptam anul acesta, ceea ce este, desigur, o surpriză foarte plăcută", a spus el.
Căderi masive de zăpadă și în următoarele 24 de ore
Potrivit cercetătorului, în următoarele 24 de ore se aşteaptă încă 20 până la 30 cm de zăpadă.
Luni, stratul de zăpadă din Sierra Nevada a fost cu 50% peste media din această perioadă a anului. Însă reprezenta abia jumătate din nivelul mediu pentru 1 aprilie, o dată considerată în general a avea cel mai ridicat nivel de zăpadă din perioada iernii în munţii din California.
Statele vecine Oregon şi Washington nu au fost ferite de vremea rea care a cauzat întreruperi de curent şi a dezorganizat transporturile. La Seattle, de exemplu, ninsorile au cauzat anularea a circa 300 de zboruri şi întârzieri pentru alte 350 de zboruri.
În timp ce coasta de vest a SUA se confruntă cu temperaturi cu mult sub normele anotimpului, o căldură neobişnuită a domnit peste sudul Texasului. Sâmbătă, temperatura a ajuns la 34 grade Celsius la Rio Grande Village, lângă frontiera cu Mexicul, un record naţional de căldură pentru o zi de Crăciun.
Vestul SUA se confruntă cu o secetă „cronică”
În Vestul Statelor Unite se înregistreazî de mulți ani secetă, iar acest lucru a dus la incendii de pădure, în special în nordul Californiei. Ninsorile recente de pe culmile munţilor, care constituie o rezervă de apă pentru lunile călduroase, sunt, deci, binevenite, spun experții. „Dar este încă prea devreme să spunem dacă aceste intemperii vor permite într-adevăr ameliorarea situaţiei”, a subliniat Andrew Schwartz.