Care sunt diferenţele între pandemie şi epidemie
Este panică la nivel mondial. Epidemia de coronavirus din China, care a dus la moartea a sute de persoane tinde să o pandemie. Specialiștii din domeniul bolilor infecțioase spun că încă nu știu până în acest moment cât de letal este virusul misterios. Organiazația Mondială a Sănătății că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. În acelaşi timp, informaţii îngrijorătoare despre o epidemie de gripă aviară vin tot din China.
Virusul din China se transmite de la om la om. Iar simptomele bolii sunt prezente după câteva zile de la contaminare. În acest timp, purtătorul poate fi contagios și poate infecta la rândul său alte persoane.
Experții în sănătate spun că epidemia este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, la un număr mare de persoane dintr-o localitate sau regiune. Atunci când o epidemie se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând într-un timp relativ scurt toată populația dintr-o țară, din mai multe țări sau chiar din continente întregi, aceasta poartă demumirea de pandemie.
O pandemie, definită ca o epidemie extinsă pe două sau mai multe continente, poate avea consecințe globale, în ciuda restricțiilor extraordinare de călătorie și a carantinelor impuse de China și de alte țări, inclusiv de Statele Unite, susțin specialiștii, citați de New York Times.
În acest moment, cercetătorii nu au reușit să descopere
cât de letal este noul coronavirus, deci există o incertitudine cu privire la cât de multe decese ar putea provoca o eventuală pandemie.
Coronavirusul descoperit în Wuhan se extinde mai rapid ca gripa
Specialiștii în sănătate sunt de acord că virusul descoperit în Wuhan este pe cale să se transforme în pandemie. De altfel, potrivit dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite , experții sunt convinți că va fi o pandemie. Coronavirusul se răspândește foarte rapid, mai rapid ca gripa (care este foarte transmisibilă), spre deosebire de bolile înrudite provocate de alte tipuri de coronavirus, precum, SARS și MERS, au descoperit oamenii de știință.
Coronavirusul din Chia a ucis sute de oameni
În ultimele trei săptămâni, numărul de cazuri confirmate a crescut de la aproximativ 50 în China la peste 17.000 în cel puțin 23 de țări, fiind înregistrate peste 360 de decese, potrivit ultimelor date transmise de Centrul Național pentru Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Sunt însă persoane care estimează că numărul real al cazurilor este de 100.000 sau chiar mai mult, conform nytimes.com.
Epidemia de SARS a ucis 10% dintre persoanele infectate
În timpul epidemiei de SARS din 2003, după răspândirea virusului timp de nouă luni au fost confirmate doar 8.098 de cazuri. MERS circulă din 2012, dar au existat doar aproximativ 2.500 de cazuri cunoscute.
Cea mai mare incertitudine acum, spun specialiștii, este câți oameni vor muri la nivel mondial din cauza noului tip de coronavirus. SARS a ucis aproximativ 10% dintre persoanele infectate, iar MERS acum ucide aproximativ o treime din persoanele infectate.
Gripa spaniolă a infectat jumătate din populația globului
„Gripa spaniolă” din 1918 a ucis aproximativ 2,5% dintre cei infectați, dar pentru că a infectat atât de multe persoane și îngrijirile medicale erau mult mai puțin avansate la acea vreme, 20 până la 50 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli.
Rata mortalităţii pandemiei din 1918-1919 nu este cunoscută cu precizie, dar se estimează că aproximativ 20-50% din populaţia de pe Terra din acel moment a suferit de această boală, letalitatea fiind între 2,5-5%, cu variaţii de la o ţară la alta. Gripa a putut ucide 25 milioane în primele 25 de săptămâni; în comparaţie, SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani, potrivit wikipedia.
Spania a fost una dintre ţările cele mai afectate, cu 8 milioane de infectaţi şi aproximativ 300.000 morţi.
Pandemia de gripă porcină a ucis 285.000 de oameni
Pandemia de „gripă porcină” (A H1N1) din 2009 a ucis aproximativ 285.000 de persoane, deci 0,02% dintre persoanele infectate, o rată a mortalității mai scăzută decât în cazul gripei sezoniere.
Gripa tip A(H1N1) numită şi gripa porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deşi a fost o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, de la declanşarea sa în aprilie 2009 şi până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume.
Alături de informaţiile şi îndrumările de educaţie sanitară benefice, mass-media a declanşat şi o panică globală, cu rezultate nefaste, transformând această pandemie în cea mai mediatizată epidemie de gripă din istorie. La data de 10 august 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a proclamat sfârşitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1 şi începutul perioadei post-pandemice, se arată pe site-ul wikipedia.
Epidemia de Ebola a ucis aproape 5.000 de oameni
Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest dintre 2014 şi 2016 este cea mai mare din istorie de la descoperirea virusului, în 1976, şi până în prezent. Ebola are o rată de mortalitate de 70,8%. Epidemia a început în decembrie 2013 în satul Meliandou, din Guineea, a ajuns în Liberia, Sierra Leone şi Nigeria. La 25 octombrie, OMS confirma 10.141 de cazuri de îmbolnăvire şi 4.922 de decese.
Și gripa aviară ne pândește din China
Noi informații îngrijorătoare vin din China. Ministrul Agriculturii din această țară a anunțat descoperirea unei tulpini foarte agresive de gripă aviară H5N1 în provincia Hunan.
Virusul a ucis peste 4.500 de pui și găini la o fermă din Shaoyang. Autoritățile au decis sacrificarea a peste 18.000 de păsări din ferma respectivă, în incercarea de a stopa virusul.
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății spun că viurusul se transmite și la om, însă mai greu. Specialiștii recomandă ca pentru a evita îmbolnăvirile, carnea să fie bine gătită.
Rapoartele OMS arată că atunci când virusul ajunge în organismul uman, poate face ravagii. ”Rata mortalității la persoanele infectate cu virusul gripei aviare H5N1 este de 60%”, mai arată OMS, potrivit businessinsider.com.
Virusul din Wuhan, tot mai greu de controlat
Rata mortalității pentru cazurile cunoscute de coronavirus din Wuhan a fost de aproximativ 2% până în prezent, însă ar putea să scadă pe măsură ce vor fi descoperite cazuri mai puțin severe, notează specialiștii.
Este „din ce în ce mai puțin probabil ca virusul să poată fi controlat”, a spus dr. Thomas R. Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform NYTimes. „Prin urmare, este probabil să se răspândească, așa cum o fac gripa și alte boli, dar încă nu știm cât de mult se va extinde și cât de mortal va fi”, a adăugat acesta.
Efectele unei pandemii ar fi probabil mai puternice în unele țări decât în altele. În timp ce Statele Unite și alte țări dezvoltate ar putea fi capabile să detecteze și să plaseze în carantină persoanele infectate, țările cu sisteme de sănătate mai slab dezvoltate ar putea să nu facă față.
„Răspândirea acestuia (a noului tip de coronavirus, n. red.) seamănă mai mult cu răspândirea A H1N1 decât a SARS, iar eu sunt din ce în ce mai alarmat”, a spus dr. Peter Piot, directorul Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. „Chiar și o mortalitate de 1% ar însemna 10.000 de decese la fiecare milion de oameni”, a adăugat acesta, potrivit NYTimes.
Specialiștii estimează că Africa ar fi cea mai vulnerabilă regiune în fața noului coronavirus. Și asta pentru că peste un milion de chinezi lucrează acolo, în mare parte în proiecte miniere, iar aceștia ar putea aduce boala. De asemenea, mulți africani lucrează și studiază în China și în alte țări în care a fost identificat virusul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.
Citeşte şi:
Epidemiile care au decimat omenirea. Coronavirusul, din ce în ce mai răspândit
Coronavirus. Lumea este în alertă: zboruri anulate, străini extrași din China
Coronavirus China. 7 lucruri pe care le știm până acum despre virusul ucigaș din Asia
Tot ce trebuie să știi despre coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează