Casa Albă, replică dură pentru Putin: «Sigura agresiune este retorica belicoasă a președintelui Rusiei»

Casa Albă i-a dat o replică preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că este un promotor al tensiunilor cu Ucraina. SUA a negat aceste acuzații și a afirmat şi a subliniat că singura agresiune este «retorica belicoasă» a liderului de la Kremlin şi creşterea prezenţei militare ruse la frontieră.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă Foto: Getty Images
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă Foto: Getty Images

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a președintelui american Joe Biden, nu a vrut să să confirme dacă negocierile privind această criză vor începe în ianuarie la Geneva, aşa cum a anunţat Putin în urmă cu câteva zile.

«Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei», a declarat Jen Psaki,  într-o conferiță de presă ținută la Casa Albă.

Anterior, Vladimir Putin a cerut garanţii imediate de securitate din partea SUA şi a NATO pentru a reduce tensiunea cu Ucraina.

Vladimir Putin a acuzat SUA că este promotor al tensiunilor cu Ucraina Foto: Getty Images
Vladimir Putin a acuzat SUA că este promotor al tensiunilor cu Ucraina Foto: Getty Images

«Ce nu este clar aici? Punem rachete lângă granițele Statelor Unite? Nu, Statele Unite sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor, sunt deja la ușa noastră. Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru astăzi și săptămâna viitoare, ci și pentru viitorul apropiat. Am spus direct că nu ar trebui să mai existe nicio mișcare NATO spre est, mingea este în terenul lor, ei ar trebui să ne răspundă cu ceva», a declarat Vladimir Putin, în conferinței de presă de sfârșit de an. De asemenea, el a mai spus că forțele americane au capacități militare și pe teritoriile României și Poloniei. «Cursul negocierilor nu este important pentru noi, rezultatul este important… Nici un centimetru spre Est, ne spuneau ei în anii 90. Și? Ne-au înșelat, ne-au păcălit pur și simplu!»

Președintele rus i-a acuzat pe ucraineni că pregătesc o nouă ofensivă în Donbas, însă Kiev a negat aceste afirmații.

«Declaraţia preşedintelui Rusiei privind presupusa pregătire a unei operaţiuni militare ucrainene în Donbas nu corespunde realităţii», a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, într-o conferință care a avut loc joi, 23 decembrie.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net