Cât de aproape ne aflăm de Al Treilea Război Mondial? Ce declară specialiștii

Israelul declară că se pregăteşte să răspundă ferm Iranului pentru atacul din weekend. Liderii occidentali avertizează: un război Iran-Israel ar aduce lumea în pragul unui al treilea război mondial. Părerile specialiștilor sunt, însă împărțite, scrie adevărul.ro

Ce se spune despre al treilea război mondial Foto: Shutterstock
Ce se spune despre al treilea război mondial Foto: Shutterstock

Ne îndreptăm sau nu către al treilea război mondial 

La începutul acestui an, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a avertizat că lumea ar putea fi cuprinsă de războaie care implică China, Rusia, Coreea de Nord și Iran în următorii cinci ani și a spus că trecem „de la o lume postbelică la cea antebelică”. Ușurarea resimțită la sfârșitul Războiului Rece (la sfârșitul anilor ’80) a fost înlocuită cu o senzație de neliniște peste tot în lume. Sky News a vorbit cu experții dacă al Treilea Război Mondial este o posibilitate – și dacă trăim, într-adevăr, într-o „lume de dinainte de război”.

Hugh Lovatt, cercetător senior în domeniul politicii la grupul de reflecție al Consiliului European pentru Relații Externe este neîncrezător că așa ceva s-ar putea întâmpla: „Veștile liniștitoare sunt că nu ne îndreptăm către al treilea război mondial”, spune el.

Despre ce conflict ar putea să fie vorba 

Chiar dacă există conflicte și tensiuni în diferite locuri ale lumii – Ucraina, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific – toate acestea sunt „separate și neconectate”, potrivit lui Lovatt. „Războiul din Gaza durează de șase luni și duce la escaladare regională, represaliile Iranului împotriva Israelului sunt doar cel mai recent exemplu în acest sens.

Există implicații pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru Marea Britanie, de exemplu în ceea ce privesc atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie și impactul pe care îl are asupra comerțului global. Există, spune el, riscul ca trupele britanice să fie absorbite de un conflict în Orientul Mijlociu.

„Trebuie să vedem aceste riscuri într-un anumit context, acela că au impact asupra Regatului Unit, dar nu sunt riscuri existențiale. Acest lucru se întâmplă, de asemenea, într-un moment în care ordinea internațională se destramă, este supusă unei presiuni considerabile. Acesta este ceva de care ar trebui să fim foarte tulburați”.

„Există potențialul pentru o scânteie care ar putea aprinde al Treilea Război Mondial"

Deborah Haynes, jurnalist pentru securitate și apărare Sky News, spune că având în vedere amploarea tulburărilor care zguduie părți ale globului, în special în Ucraina și Orientul Mijlociu, există deja potențialul pentru o scânteie care ar putea aprinde al Treilea Război Mondial. Asta nu înseamnă că o escaladare la confruntarea globală este inevitabilă, dar este probabil mai probabilă acum decât oricând de la sfârșitul ultimului război mondial.

Decizia Iranului de a lansa un atac fără precedent de rachete și drone împotriva Israelului tocmai a ridicat miza. Israelul a promis că va răspunde, deși aliații săi, inclusiv Marea Britanie și SUA, îndeamnă la reținere, mai ales pentru că au contribuit la asigurarea că marea majoritate a munițiilor folosite au fost distruse înainte ca acestea să poată provoca vătămări la sol.

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu are și un impact global

În cazul în care Israelul alege să riposteze, criza ar putea fi totuși controlată dacă atacul său de răzbunare este limitat și orice răspuns suplimentar iranian declanșat de un astfel de atac este, de asemenea, stopat. Dar sunt deja doi de „dacă”. De asemenea, de fiecare dată când este întreprinsă chiar și o acțiune militară limitată, există riscul de eroare sau de calcul greșit care duce la escaladarea necontrolată a unui război regional.

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu are și un impact global, mai ales că Iranul este susținut de Rusia și are legături strânse cu China, în timp ce cei mai puternici aliați ai Israelului, conduși de SUA, sunt predominant națiuni occidentale. Înseamnă că această criză va pune statele autoritare împotriva democrațiilor – la fel cum face războiul din Europa.

Succesul lui Putin va putea testa puterea alianței NATO

Succesul lui Vladimir Putin în Ucraina îl poate încuraja pe președintele rus, a cărui țară se află pe picior de „război total”, să testeze puterea alianței NATO prin invadarea unui stat membru. Din nou, acest lucru ar crea un război direct între Moscova, înarmată de Iran, Coreea de Nord și, de asemenea, cu asistență din partea Chinei, împotriva alianței NATO a Occidentului.

Dovezile că forța militară s-a dovedit eficientă împotriva puterilor occidentale ar putea întări și mai mult hotărârea Chinei de a respecta angajamentul de a reuni insula Taiwan cu continentul, chiar dacă asta înseamnă invadare.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
orasul dintre doua tari jpg
ayrton senna 30 ani de la moartea lui jpg
image png
439200637 840468834788027 9054120070225781105 n jpg
familie fericita in natura jpg
gradina pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net