Ce droguri se consumă în Europa şi câţi o fac!

Ultima actualizare:

    Cocaina rămâne cel mai consumat drog stimulent ilegal din EuropaFoto Click!
Cocaina rămâne cel mai consumat drog stimulent ilegal din EuropaFoto Click!

Consumul de droguri a cunoscut un uşor regres în ultimul an, în spaţiul european. Canabisul rămâne cel mai consumat drog de pe continentul nostru, iar consumul de heroină a scăzut ca urmarea monitorizării atente a pieţii.

"Problemele legate de heroină reprezintă, în continuare, o mare parte din costurile sociale şi de sănătate legate de droguri din Europa, dar tendinţele recente în domeniu au fost «relativ pozitive»", se arată în raportul EMCDDA (Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii), specialiştii observând o "stagnare generală a cererii pentru acest drog". Numărul persoanelor care apelează pentru prima dată la un tratament specializat pentru probleme generate de consumul de heroină a scăzut de la 59.000 în 2007 la 23.000 în 2013 şi se estimează că mai mult de jumătate din cei 1,3 milioane de consumatori problematici din Europa se află sub tratament de substituţie pentru opioide (substanţe ce au la bază morfina şi ajută corpul să se relaxeze în perioade stresante, cum ar putea fi sevrajul n.r.).

Specialiştii mai notează că Europa se confruntă cu o piață aglomerată a stimulentelor, unde cocaina, amfetaminele, ecstasy și un număr tot mai mare de droguri sintetice vizează grupuri similare de consumatori. "Cocaina rămâne cel mai consumat drog stimulent ilegal din Europa, deși majoritatea consumatorilor se află în doar câteva țări din vestul UE. În jur de 3,4 milioane de adulți (15-64 ani) au consumat cocaină în ultimul an, dintre aceștia 2,3 milioane fiind adulți tineri (15-34 ani). Doar câteva țări raportează o prevalență de peste trei la sută a consumului de cocaină în anul precedent în rândul adulților tineri. Conform celor mai recente date, se pot observa scăderi ale consumului de cocaină", se mai arată în raportul EMCDDA.

În document se mai arată că studii și sondaje noi au început să evidențieze utilizarea de "droguri noi" (SNPP) în nouă țări, dar în majoritatea țărilor din UE, prevalența consumului acestor substanțe pare a fi scăzută. "Internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea și comercializarea drogurilor în rândul europenilor, atât SNPP, cât și drogurile cunoscute fiind oferite spre vânzare online. Utilizarea «web-ului de suprafață», accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune, pentru vânzarea de SNPP a fost atent urmărită în ultimii zece ani, prin monitorizarea EMCDDA identificându-se aproximativ 650 de site-uri care vând «droguri legale» europenilor. O evoluție problematică a pieței online este vânzarea de droguri ilegale pe «piețele criptate» sau piețele online de pe «web-ul de adâncime» (accesibile prin intermediul unui software de criptare). Acestea permit schimbul de bunuri și servicii între părți în mod anonim", se mai arată în raport, conform Mediafax.ro.

Conform raportului UNODC, la nivel mondial, consumul de droguri rămâne stabil, accesul la tratament al consumatorilor de droguri fiind încă scăzut. Astfel, se estimează că 246 milioane de persoane (puţin peste cinci la sută din cei cu vârsta între 15-64 ani din întreaga lume - ceea ce înseamnă una din 20 persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani) au consumat droguri ilicite în 2013.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
fasole alba uscata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net