Ce să nu NU faci într-o vacanţă în Istanbul (P)
Istanbul, oraşul în care fiecare zi începe cu o ceașcă de ceai. Iubit pentru trecutul său complex, Istanbul este punctul în care estul întâlneşte vestul, formând o varietate de constraste, îmbinând diferite culturi şi evoluând constant către un oraş tot mai modern. Este destinaţia de vacanţă pe care o alegi pentru liniştea plajelor, pentru savoarea mâncărurilor şi pentru bazarele pline cu chilipiruri. Noi am ales-o pentru ele, dar şi pentru că luna aceasta avem vacanţe ieftine de la Europa Travel. Ţi le prezentăm şi ţie, alături de câteva lucruri pe care NU trebuie să le faci în timpul unei vacanţe în Istanbul, pentru a nu te întoarce dezamăgit.
1. Nu te caza în TaksimÎ
n Taksim sunt cele mai populare cluburi turceşti. Este zona de distracţie, unde chiar nu poţi să dormi. Multe clădiri din Taksim au fost construite înainte de epoca cluburilor de noapte şi a sistemelor audio „bubuitoare”, aşa că n-ai nicio şansă să dormi liniştit, decât dacă aştepţi zorii zilei când se dă stingerea petrecerilor. Cazează-te în cartierul Galata sau în Cankurtaran, zone centrale dar mult mai liniştite. Dacă, însă, vrei să petreci, Taksim are renumitele străzi Istiklal Caddesi (bogată în baruri) şi Nevizade Sokak (bogată în taverne). Familiile vin în Nevizade Sokak ca să mănânce la terasele din faţa tavernelor, lăudate pentru mâncarea autentic turcească. În zonă se află Barul Riddim cu dj şi Barul Mavi, care oferă mai mult confort şi mai multă linişte.
2. Nu te înghesui în DolmabahceŞtiu că voi stârni controverse însă, dacă nu eşti un mare pasionat de istorie, nu te înghesui printre mulţimea care vizitează exteriorul Palatului Dolmabahce. Aici, aglomeraţia este aproape insuportabilă chiar şi în mijlocul iernii. Arta şi arhitectura sunt superbe, dar poţi vedea piese similare şi la clădirile vechi din Istanbul. În schimb, plăteşte biletul şi intră. Ai ghid şi tur gratuit, vezi elemente de design provenite din diferite culturi şi al doilea cel mai mare candelabru din lume (după Dubai).
3. Nu gândi că mănânci greceşteCând vine vorba de mâncare, Turcia și Grecia au o mulțime de similitudini. De secole cele două ţări se „ceartă” pe reţete încercând să stabilească cine şi ce a inventat. Turcii sunt mândri de bucătăria lor şi se simt jigniţi dacă spui că mâncarea servită seamănă cu una grecească. Brânza poate avea gust de Feta şi băutura de ouzo, dar în niuciun caz nu se numesc aşa şi nici nu sunt identice în ingrediente. Interesează-te înainte de a comanda, să nu faci vreo gafă. Dacă vrei să te împrieteneşti cu patronul sau chelnerul, află că ceaiul este echivalentul tradițional turcesc la „te pot adăuga pe Facebook?”
4. Nu merge la moschee... ca la plajăLa intrarea în Moscheea Albastră femeile sunt îmbrăcate în rochii lungi şi au capul acoperit cu un văl. Unii ghizi îţi vor sune că nu este obligatoriu să îţi acoperi părul cu totul, iar alţii îţi vor spune că nu trebuie să porţi vălul deloc. Important este să nu ai braţele dezgolite, să nu ai decolteu, pantaloni scurți și să nu porţi fuste scurte sau trei sferturi. De asemenea, nu ai voie să faci poze în moschee. Dacă însă eşti tentat să foloseşti telefonul mobil, fii discret. Nu vrei să te vadă vreun localnic...
5. Nu trăi doar cu doner și baklavaSunt ieftine, omniprezente și foarte gustoase. Însă, nu te îmbuiba cu ele. Ai şi alte mâncăruri pe care trebuie să le încerci pentru a simţi gustul autentic turcesc. Ai İskender kebap, supă de linte (Mercimek) și deserturi, cum ar fi budinca de orez (sutlac) sau îngheţata lipicioasă (dondurma). Ca să mănânci ieftin, tradiţional şi bun, alege cantinele turceşti în care tăvile sunt mari şi arhipline cu delicatese. Fiecare fel de mâncare costă undeva între 5-10 lire turceşti, undeva între 2-5 euro de persoană.
Hotel Best Western Amber 4* - de la 258 euro, transport cu avionul, 3 nopţi cazare cu mic dejun, asistenţă turistică. Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.9407.