Cea mai mare comoară din istoria Angliei. Cu ce sumă colosală s-a vândut o colecție de monede din argint din cele mai vechi timpuri
O colecție de monede de argint din cele mai vechi timpuri au fost descoperite în urmă cu 5 ani în sud-vestul Angliei. Ulterior, a devenit cea mai valoroasă comoară din Marea Britanie și a fost vândută contra unei sume uriașe.
Un grup de vânători a găsit comoara vândută pentru 4,3 milioane de lire sterline
Potrivit CNN, comoara din Anglia a fost cumpărată de un trust de patrimoniu local contra unui preț de 4,3 milioane de lire sterline. Cele 2.584 de monede au fost găsite în zona Chew Valley de către 7 vânători de comori, cu ajutorul unor detectoare de metale.
Descoperirea a reprezentat o mare lovitură financiară pentru grup, întrucât jumătate din suma plătită pentru monede o vor păstra, urmând ca restul să meargă spre proprietarul terenului în care au fost găsite. Monedele datează din perioada 1066-68, când a avut loc cea mai violentă perioadă din istoria Angliei, respectiv invazia normanzilor.
Cea mai veche dintre monede îl înfățișează pe Regele Eduard Confesorul, care a decedat în ianuarie 1066, neavând copii, iar figurile care apar pe celelalte peste 2.000 de monede simbolizează agitația acelor vremuri, aproape jumătate din ele prezentându-l pe Harold, în timp ce altele sunt marcate cu chipul lui William.
Cum au apărut monedele din timpul erei normande
Monedele au apărut „dintr-un moment de cotitură în istoria Angliei și marchează trecerea de la conducerea saxonă la cea normandă”, a spus Amal Khreisheh, muzeograf de arheologie al South Weste Heritage Trust.
„Colecția a fost îngropată în jurul anilor 1067-1068 pe o proprietate în Chew Valley care i-a aparținut mult mai târziu lui Giso, Episcop de Wells. Credem că probabil a fost îngropată pentru păstrare în vremea rebeliunilor împotriva lui William din Sud-Vest.
Știm că în 1068, populația din Exeter s-a revoltat împotriva lui William. În jurul acestei perioade, fiii lui Harold s-au întors din exil din Irlanda și forțele lor au lansat atacuri în jurul Râului Avon și apoi în jos spre Somerset și Chew Valley”, a mai explicat muzeograful.
Această descoperire este un eveniment extrem de rar, iar colecția conține de două ori mai multe monede din timpul lui Harold al II-lea, decât toate monedele din acea vreme. Acestea vor fi expuse în Muzeul Britanic de la Londra începând cu 26 noiembrie.