Cea mai mare comoară din istoria Angliei. Cu ce sumă colosală s-a vândut o colecție de monede din argint din cele mai vechi timpuri

O colecție de monede de argint din cele mai vechi timpuri au fost descoperite în urmă cu 5 ani în sud-vestul Angliei. Ulterior, a devenit cea mai valoroasă comoară din Marea Britanie și a fost vândută contra unei sume uriașe.

Monede descoperite în Anglia / Foto: freepik
Monede descoperite în Anglia / Foto: freepik

Un grup de vânători a găsit comoara vândută pentru 4,3 milioane de lire sterline

Potrivit CNN, comoara din Anglia a fost cumpărată de un trust de patrimoniu local contra unui preț de 4,3 milioane de lire sterline. Cele 2.584 de monede au fost găsite în zona Chew Valley de către 7 vânători de comori, cu ajutorul unor detectoare de metale.

Descoperirea a reprezentat o mare lovitură financiară pentru grup, întrucât jumătate din suma plătită pentru monede o vor păstra, urmând ca restul să meargă spre proprietarul terenului în care au fost găsite. Monedele datează din perioada 1066-68, când a avut loc cea mai violentă perioadă din istoria Angliei, respectiv invazia normanzilor.

Cea mai veche dintre monede îl înfățișează pe Regele Eduard Confesorul, care a decedat în ianuarie 1066, neavând copii, iar figurile care apar pe celelalte peste 2.000 de monede simbolizează agitația acelor vremuri, aproape jumătate din ele prezentându-l pe Harold, în timp ce altele sunt marcate cu chipul lui William.

Cum au apărut monedele din timpul erei normande

Monedele au apărut „dintr-un moment de cotitură în istoria Angliei și marchează trecerea de la conducerea saxonă la cea normandă”, a spus Amal Khreisheh, muzeograf de arheologie al South Weste Heritage Trust.

„Colecția a fost îngropată în jurul anilor 1067-1068 pe o proprietate în Chew Valley care i-a aparținut mult mai târziu lui Giso, Episcop de Wells. Credem că probabil a fost îngropată pentru păstrare în vremea rebeliunilor împotriva lui William din Sud-Vest.

Știm că în 1068, populația din Exeter s-a revoltat împotriva lui William. În jurul acestei perioade, fiii lui Harold s-au întors din exil din Irlanda și forțele lor au lansat atacuri în jurul Râului Avon și apoi în jos spre Somerset și Chew Valley”, a mai explicat muzeograful.

Această descoperire este un eveniment extrem de rar, iar colecția conține de două ori mai multe monede din timpul lui Harold al II-lea, decât toate monedele din acea vreme. Acestea vor fi expuse în Muzeul Britanic de la Londra începând cu 26 noiembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Principele Radu foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
incendiu barca Mila 35, foto ISU Tulcea jpg
studenti jpg
batrana maini 0 jpeg
Longevitate - cuplu varstnici - sport FOTO Shutterstock
Sighișoara (foto: Pixabay)
maia sandu stoianoglo jpg
Piramida lui Khafra jpeg
coada pelerinaj Sf Dumitru, 2024, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net