Cea mai săracă țară din lume. Oamenii trăiesc cu mai puțin de 1 dolar pe zi, iar rata mortalității e extrem de ridicată

Cel mai nou stat din lume, Sudanul de Sud, s-a născut în 2011, după ce guvernul său și-a proclamat independența față de guvernul central al Sudanului.

Oameni din Sudan / foto: Pixabay
Oameni din Sudan / foto: Pixabay

Rezultat al unui conflict civil între nordul arab și musulman și sudul negroid, creștin și animist, care a durat aproximativ 50 de ani, cu întreruperi, independența Sudanului de Sud nu schimbă doar harta Africii sau situația geopolitică din regiune.

Apariția noii țări înseamnă și apariția unui stat alcătuit din sute de triburi, fără drumuri, la pământ cu tot ceea ce înseamnă instituții, cu propriul său război civil și cu una dintre cele mai complicate situații din lume.

Un conflict care nu se termină niciodată

Sudanul de Sud a fost în conflict cu partea de nord a țării practic încă de la proclamarea independenței Sudanului în anul 1956. Populațiile din sud, de rasă neagră și care urmează religii tradiționale sau sunt creștini, s-au simțit discriminate de nordul țării, arab și musulman.

Primul război civil a durat până în 1972, iar al doilea a început în 1983 și s-a încheiat prin acordul de pace din 2005. Între cele două părți, conflictul a fost practic continuu, chiar și în perioadele în care, oficial, era pace. Cele două părți au încheiat pace abia în 2005, când guvernul din nord a ajuns la concluzia că nu poate zdrobi rebeliunea, mai ales că izbucniseră mișcări separatiste și în alte părți ale țării, cea mai importantă fiind în Darfur.

Acordul de pace prevedea ca Sudanul de Sud să țină un referendum pentru independență în 2011, pe care nordul îl va recunoaște. Rezultatul acestui referendum? 99% dintre votanți au votat pentru separare.

Niciunul dintre triburi nu domină teritoriul

Sudanul de Sud este, geografic și etnic, una dintre cele mai atipice state din lume. Deși are o întindere uriașa, de aproape 620.000 de kilometri patrati, cea mai mare parte e ocupata de jungle, savane și mlaștini.

Pe acest teritoriu trăiesc 8-10 milioane de oameni (în funcție de estimări), împărțiți în peste 200 de triburi, dintre care o parte sunt sălbatice și trăiesc în aceleași condiții ca acum câteva sute de ani.

Niciunul dintre aceste triburi nu domină, ca în alte state. Cum limbile oficiale, engleza și arabă, nu sunt vorbite de toată populația, mulți dintre cetățenii noului stat nu pot comunica verbal între ei.

Și la capitolul drumuri, Sudanul de Sud stă dezastruos, având doar câțiva kilometri de drum asfaltat pe întregul teritoriu.

Tot petrolul se află în sud

Deși Sudanul s-a scindat, nordul și sudul depind încă unul de altul. Din ce cauză? Petrolul. Cea mai mare parte a rezervelor au rămas în sud, în timp ce conductele de transport, porturile și rafinăriile au rămas în nord. Cum petrolul aduce peste 90% din veniturile Sudanului de Sud, până la construcția unei conducte către Kenya, sudul și nordul sunt încă legate de importante interese financiare.

Cel mai nou stat din lume s-a născut în urma unui război civil, însă are și el propriul său conflict de această natură, în interior. Mai mulți foști generali sau lideri regionali s-au revoltat în ultimul an împotriva guvernului Sudanului de Sud, iar conflictele au dus la moartea câtorva mii de oameni. Guvernul de la Juba, capitala sudului, pretinde că aceste grupări sunt finanțate de guvernul din nord.

Deși independența a fost proclamată sub numele de Republica Sudanul de Sud, este foarte posibil ca acest nume să fie schimbat. Printre variante sunt Azania, Republica Kus (după numele din antichitate al regiunii), Republica Nilului și Juwama (după capitala Juba).

Cea mai proastă situație umanitară din lume

Sudanul de Sud este unul dintre statele cu cea mai proastă situație umanitară din lume. Spre exemplu, mortalitatea infantilă pentru cei sub 5 ani depășește 10%, în timp ce mortalitatea maternă - la naștere - este cea mai ridicată din lume, cu peste 2.000 de decese la 100.000 de nașteri.

Sărăcia este una extremă în acest stat în condițiile în care peste 90% din populație trăiește cu mai puțin de un dolar pe zi, în ciuda rezervelor uriașe de petrol pe care

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net