UPDATE: Cel mai mare cutremur din ultimii 40 de ani în Napoli. Orașul, amenințat de un supervulcan. VIDEO

Ultima actualizare:

UPDATE:  Crește tensiunea la Napoli. De luni seara seismografele au înregsitrat peste 150 de cutremure. Zeci de familii au fost evacuate. „Va fi o noapte pe care nu o vom uita”, a scris pe Facebook primarul din Pozzuoli, Gigi Manzoni, localitatea unde oamenii au simțit cel mai rău seismul de 4,4, cel mai mare din ultimii 40 de ani. 

Cutremurul cu magnitudinea 4,4 „a fost cel mai violent” de la debutul actualei perioade de revenire a activităţii seismice, în 2005, iar acest „roi” seismic a fost „cel mai puternic din ultimii 40 de ani”, a precizat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV). Cutremurele sunt provocate de ceea ce experții numesc de ani de zile „supervulcanul” care se află sub suprafața Câmpiilor Flegree.

Cel puțin 35 de familii au fost evacuate, iar centrul pentru coordonarea operaţiunilor de intervenţie din Napoli a pus la dispoziţie 400 de paturi de campanie la Pozzuoli, unde au fost instalate corturi, şi la Bacoli.

Vulcanul cuprinde un perimetru de 15 kilometri pe 12 kilometri și prezintă depresiunea tipică cu fundul plat rămasă în urma unei erupţii. Este cea mai mare calderă activă din Europa, situată pe malul mării, între Napoli şi Pozzuoli.

Știre inițială:

Frica revine la Napoli unde seismografele Observatorului Vezuvian au înregistrat un cutremur puternic. Adâncimea a fost de doar doi kilometri și este cel mai mare cutremur din ultimii 40 de ani produs în această zonă. A avut o magnitudine de 4,4, mai mare decât cel de anul trecut care a speriat autoritățile și populația. Și acum oamenii au ieșit din case și au cerut autorităților adăpost. Îngrijorarea este foarte mare pentru că orașul este amenințat de un supervulcan care se află sub suprafața Câmpiilor Flegree. Situația este atât de serioasă încât autoritățile din Napoli lucrează de ceva timp la un plan de evacuare. Orașul are peste 3 milioane de locuitori.

Seismografele au înregistrat 20 de cutremure

image

Mai multe cutremure de o intensitate inedită în ultimii 40 de ani au fost înregistrate luni seara în regiunea vulcanică a Câmpiilor Flegree, lângă Napoli, sudul Italiei. Nu au provocat pagube majore, dar au fost puternic resimțite de populație, relatează AFP.

Cel mai mare dintre cutremurele produse pe 20 mai și în cursul nopții a avut magnitudinea 4,4 și este cel mai puternic din ultimii 40 de ani. A fost înregistrat la ora locală 20:10 (18:10 GMT), la o adâncime de 2,5 kilometri, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).

Acesta a fost precedat la un interval de câteva minute de un cutremur cu magnitudinea de 3,5.

„De la ora 19:51 (17:51 GMT, n.red.) este în desfăşurare o serie de cutremure în regiunea vulcanică a Câmpiilor Flegree", fiind înregistrate aproximativ 20 de cutremure, a indicat institutul într-un comunicat.

Pompierii au semnalat pe reţeaua socială X "fisuri" şi "cornişe care cad", în timp ce imagini înregistrate de localnici au arătat podeaua unui supermarket cu sticle căzute de pe rafturi în localitatea Pozzuoli, unde locuiesc o jumătate de milion de oameni.

Şcolile vor rămâne închise marţi în Pozzuoli, unde au fost deschise centre de cazare pentru locuitorii care s-au panicat din cauza acestor cutremure.

Napoli amenințat de un super vulcan

În septembrie 2023, un cutremur de 4,2 a speriat populația din Napoli și împrejurimi, acela fiind cel mai mare din ultimele 4 decenii.

Orașul este amenințat de un supervulcan care se află sub suprafața Câmpiilor Flegree, iar situația este extrem de serioasă. De cel puțin doi ani autoritățile din Napoli lucrează la un plan de evacuare, în este dificil, având în vedere că orașul are peste 3 milioane de locuitori.

„Este mai mult decât îngrijorător”, au transmis specialiștii în geofizică și vulcanologie referindu-se la vulcanul Campi Flegrei care se traduce Câmpuri în Flăcări, mai puțin cunoscut decât Vezuviul.

SUPER VULCANUL CAMPI FLEGREI jpg

Experții au avertizat încă de anul trecut că vulcanul este „aproape de punctul de a erupe”, transmitea la vremea respectivă Voce di Napoli.

Mai puțin cunoscut decât Vezuviul, care a șters Pompeiul de pe hartă în urmă cu aproape două milenii, vulcanul Campi Flegrei a erupt ultima oară în 1538.

Astăzi, după 485 de ani, experții vorbesc despre Campi Flegrei ca despre un „super vulcan” care devine cu fiecare zi o mare îngrijorare pentru orașul Napoli.

„Este un vulcan extrem de periculos”, au transmis experții în repetate rânduri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nori de furtuna Targu Jiu   Foto Sever Weather Alert Gorj jpg
image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Bucureștiul VEchi jpg
rosii tomate istock jpg
3 cu sau pe scut 300 jpg jpeg
Printesa Diana  jpg
baza jos elefanti 1 jpg
front masini 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net