„Pregătiți-vă pentru orice scenariu”. Supervulcanul, care amenință Napoli, Capri și Ischia, se trezește
Uitați de cel mai faimos vulcan activ din Italia, Muntele Vezuviu, care a distrus Pompei în anul 79 d.Hr. Cea mai periculoasă amenințare vulcanică din Italia în acest moment este Campi Flegrei, sau Câmpurile Flegrae, în traducere Câmpurile în Flăcări, relatează CNN. Supervulcanul despre care spacialiștii spun încă de acum doi ani că ar putea fi mult mai distrugător decât a fost Vezuviul, a provocat în ultimele luni peste 3.400 de cutremure. Exact peste vulcan trăiesc la ora actuală aproximativ 800.000 de oameni.
Campi Flegrei, o câmpie de 200 de kilometri
Este vorba despre o câmpie care se întinde pe 200 de kilometri sub golful Napoli și insulele Capri și Ischia până la periferia orașului Napoli. Este o calderă gigantică, sau o depresiune, lăsată de un supervulcan în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani.
În prezent, este locul sub care se află mai mulți vulcani care au fost activi timp de 39.000 de ani, dintre care mulți se află sub apă.
Este populată cu vile, sate mici și centre comerciale și găzduiește 800.000 de persoane și un spital în construcție. Mai mult de 500.000 de localnici trăiesc în ceea ce agenția de protecție civilă din Italia a considerat „zona roșie”, o zonă care cuprinde 18 orașe și care prezintă cel mai mare risc în cazul unei erupții.
Alte 3 milioane de locuitori din Napoli trăiesc imediat în afara marginii estice a calderei, zona galbenă, potrivit agenției de protecție civilă.
„Bradyseism”, fenomenul care a ridicat solul din regiune cu 3,5 metri
Ultima erupție majoră a Campi Flegrei a avut loc în 1538 și a creat un nou munte în golf. Activitatea seismică în zonă s-a intensificat din decembrie 2022, potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV).
Regiunea dens populată, care se află la mai puțin de 50 de kilometri de Vezuviu, este predispusă la un fenomen seismic cunoscut sub numele de „bradyseism”, definit prin cicluri de ridicare și coborâre treptată a solului.
Ultima dată când regiunea a cunoscut o astfel de activitate a fost în 1984, când pământul s-a ridicat 3,5 metri înainte de a începe o coborâre lentă însoțită de o activitate seismică similară cu ceea ce se întâmplă acum în zonă.
Aflată în prezent într-o stare de „bradyseism pozitiv”, atunci când pământul se mișcă în sus, întreaga zonă vulcanică se confruntă acum cu un val de cutremure care a creat o panică uriașă în rândul locuitorilor.
1.118 de cutremure în luna august
În septembrie, a avut loc cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani. Regiunea a fost lovită de un seism cu magnitudinea de 4,2 urmat de unul similar câteva zile mai târziu.
În 2023, Campi Flegrei a înregistrat peste 3.450 de cutremure, dintre care 1.118 au avut loc numai în luna august. Acest număr este mai mult decât triplu față de totalul din anul precedent, potrivit datelor INGV.
Peste 500 de cutremure au avut loc în octombrie, dintre care cel mai puternic a atins magnitudinea de 4,0, urmat de 12 replici.
Experții cer pregătirea populației pentru orice scenariu
Mulți experți consideră că populația locală ar trebui să fie mai bine pregătită pentru a face față activității seismice și posibilității unei erupții.
La 5 octombrie, agenția de protecție civilă a țării a prezentat un plan de evacuare actualizat, care prevede deplasarea a jumătate de milion de persoane pe o perioadă de 72 de ore, dar localnicii spun că deplasarea va fi extrem de dificilă pe acele drumuri din cauza traficului intens.
Experții spun că există două scenarii legate de evoluția situației din Campi Flegrei: cel mai bun este ca actuala criză de bradyseism să se încheie, așa cum s-a întâmplat în 1983 – 1984, iar cel mai rău este o erupție similară celei din 1538.
„Este o evoluție pe care nu o cunoaștem și pe care o monitorizăm”, a spus Carlo Doglioni, șeful INGV.