Italia pregătește o mega evacuare din cauza Vulcanului Campi Flegrei. „Solul s-a ridicat cu 1,5 cm”

Ultima actualizare:

Guvernul italian plănuiește o evacuare în masă a sute de mii de oameni care locuiesc în jurul supervulcanului Campi Flegrei de lângă Napoli, au declarat oficialii. Agenția de presă italiană ANSA relatează că spitalul San Giuliano a început deja de vineri simulările în caz de dezastru. În zona Napoli, oraș care se află la circa 20 de kilometri se Campi Flegrei, un super vulcan mult mai mare decât Vezuviul, spun specialiștii, s-au înregistrat în ultima lună peste 1.100 de cutremure.

image

500.000 de oameni ar urma să fie evacuați

Campi Flegrei se află la aproximativ 20 de kilometri de Napoli și în apropierea câmpiilor sub suprafața cărora se află super vulcanul sunt mai multe orașe și sate, inclusiv Pozzuoli, Agnano și Bacoli, care au o populație totală de peste 500.000 de locuitori, relatează Reuters.

Caldeira este presărată cu 24 de cratere și este un vulcan mult mai mare decât Vezuviul din apropiere, care a distrus orașul roman antic Pompei în anul 79 d.Hr.

Napoli a fost zguduit de peste 1.100 de cutremure doar în ultima lună. Au fost două cutremure de magnitudine 4, respectiv 4,2, acesta din urmă cel mai mare din ultimele patru decenii.

Pământul s-a ridicat cu 1,5 cm în ultima lună

Experții spun că creșterea activității seismice este probabil legată de un fenomen cunoscut sub numele de bradisism, când pământul se ridică, sau cade, în funcție de ciclu, cauzat de umplerea sau golirea camerelor de magmă subterane.

„Având în vedere că solul se ridică în prezent cu 1,5 cm pe lună, există îngrijorare cu privire la impactul asupra clădirilor locale”, au transmis experții.

Ministrul Protecției Civile Nello Musumeci a declarat în această săptămână că evacuările vor fi declanșate doar în caz de „necesitate extremă”.

Spitalele, simulări în caz de dezastru

Agenția italiană ANSA a informat că mai multe spitale din zonă încep vineri, 6 octombrie, teste de evacuare pentru a se asigura că sunt pregătiți să facă față cutremurelor sau unei erupții puternice.

„Este necesar să se procedeze de urgență la recunoașterea tuturor unităților sanitare și socio-sanitare care există pe teritoriul de competență, cu precizarea numărului de paturi active pe disciplină și intensitatea îngrijirii, a numărului maxim de pacienți care poate fi cazat pentru a pregăti soluții alternative în caz de nevoie”, au transmis autoritățile din Pozzuoli, orașul situat cel mai aproape de vulcan, în zona roșie.

Ultima dată când Campi Flegrei a suferit o erupție a fost în anii 1980. Atunci, aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate temporar din Pozzuoli din apropiere.

O erupție semnificativă a Campi Flegrei avut loc în 1538.

Una dintre cele mai mari erupții ale sale a avut loc acum 39.000 de ani și ar fi putut duce la dispariția omului de Neanderthal, spun cercetătorii. Magma de la acea explozie a fost găsită în Groenlanda, la aproximativ 4.500 km distanță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net