„Cernobîlul Scoţiei” va fi demolat, după ani de degradare şi incertitudine
Un cartier părăsit din Scoţia, supranumit de presa britanică „Cernobîlul Scoţiei” din cauza aspectului său de oraş-fantomă, este pe cale să fie demolat, după ani de degradare şi incertitudine. Clune Park, aflat în oraşul Port Glasgow din Inverclyde, a fost construit acum un secol pentru a găzdui muncitorii din şantierele navale, dar în ultimele decenii a devenit simbolul declinului urban.

Tensiunile dintre consiliul local şi proprietarii privaţi au blocat orice încercare de reabilitare, lăsând zona în paragină. În prezent, doar cinci chiriaşi mai locuiesc aici. Clădirile care cuprind 430 de apartamente sunt afectate de incendii repetate, prăbuşiri şi vandalism, iar accesul publicului este restricţionat din motive de siguranţă. Demolarea primului val de imobile — inclusiv o şcoală afectată de un incendiu şi o biserică gotică — urmează să înceapă în curând, vizând 138 de apartamente din 15 blocuri.

Cartierul a fost pentru mulţi ani un magnet pentru fotografi urbani şi exploratori, datorită atmosferei post-apocaliptice. Totuşi, după cum notează BBC, asemănarea cu oraşul ucrainean Pripyat — evacuat în urma dezastrului de la Cernobîl — este una strict vizuală. Fosta rezidentă Karen Thomson îşi aminteşte că în anii ’90 zona era plină de viaţă şi că „era greu să prinzi un apartament de vânzare acolo”. Însă, odată cu prăbuşirea industriei navale, locuinţele ieftine au fost cumpărate ca investiţii, întreţinerea a fost neglijată, iar zona a ajuns un focar de infracţionalitate şi degradare.
Printre ultimii locuitori rămaşi este Marshal Craig, un pensionar în vârstă de 73 de ani, care locuieşte la „capătul de lux” al cartierului. Deşi a fost spitalizat după un incendiu, nu vrea să plece. „Nu mi-e frică. Îmi place liniştea. Sunt 17 specii de copaci peste drum”, a declarat el.

Consiliul local a reuşit să cumpere două treimi din proprietăţi şi plănuieşte să înlocuiască vechile clădiri cu 165 de locuinţe sociale. Liderul consiliului, Stephen McCabe, a subliniat că demolarea reprezintă „un semn clar că suntem pe drumul cel bun” şi că, în final, toate cele 45 de blocuri vor fi dărâmate. Totuşi, cu aproximativ 100 de apartamente încă în proprietate privată, nu există un termen clar pentru finalizarea proiectului.